Хората все по-често се фокусират върху здравословното хранене.

За съжаление, често те се съсредоточават върху увеличената консумация на един-единствен продукт, някоя от така наречените супер храни.

Но дори и те не могат да предложат всички хранителни и здравословни ползи, които ни носи балансираната диета.

Bright Side разказва какво може да се случи, ако предозираме някои здравословни храни.

1. Моркови

В морковите има бетакаротин, който тялото ни превръща във витамин А. При него не е възможно да се образува излишък, тъй като тялото го преобразува според нуждите си. За съжаление, излишъкът от бетакаротин в тялото ви може да причини каротенемия - заболяване, което придава оранжев цвят на кожата. Няма други последствия за здравето.

2. Комбуча

Китайската напитка, завладяла целия свят, има храносмилателни ползи, една от които е увеличаване на чревните бактерии. Тя обаче съдържа и съединение, наречено FODMAP - страничен продукт от ферментацията на дрожди, който - ако се консумира в големи количества, може да причини подуване на корема и храносмилателен дистрес.

3. Вода

Приемът на твърде много вода може да създаде електролитен дисбаланс в тялото, като затруднява работата на бъбреците. В други случаи може да се доведе до натрупване на вода в мозъка, заради което той набъбва и повишава налягането в черепа.

Въпреки че са много редки, и двата случая са срещани при спортисти, които чувстват натрапчива нужда от рехидратация след продължителна тренировка или при хора с бъбречни проблеми.

14 зеленчуци, които всъщност са плодовеСигурни ли сте, че може да направите разлика между плод и зеленчук?

4. Авокадо

Авокадото съдържа фибри и много витамини. Освен това може да ви помогне да понижите нивата на лошия холестерол (LDL) заради високото съдържание на полезни мазнини. Но мазнините са си мазнини.

Едно авокадо съдържа 240 калории, което е около 10% -20% от дневния прием на калории. А приемането на твърде много калории може да доведе до запушване на артериите. Човек трябва да се придържа към консумацията на половин до едно авокадо на ден, ако го приема сурово.

5. Червено цвекло

Цвеклото е чудесен източник на витамини и минерали. Освен това съдържа много азотни оксиди, които тялото превръща в нитрати, което пък помога за понижаване на кръвното налягане. След това обаче те се превръщат в нитрозамини, срещани в месото, което означава, че могат да увеличат шансовете за развитие на различни болести.

Поради това може би е най-добре да избягвате комбинацията от по-големи количества цвекло и червено месо.

6. Морски водорасли

Морските водорасли са рядък пример за неживотински продукт, богат на витамин В12, което ги прави чудесен заместител на месото при вегански и вегетариански диети. Те също така са рекламирани като суперхрана, която може да ви помогне да отслабнете поради съдържанието й на йод и фибри.

Но високият прием на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори покачване на тегло. Морските водорасли също така могат да съдържат големи количества тежки метали, в зависимост от това къде са набрани.

7. Соя и нейните производни

Соевите храни са богати на хранителни вещества, включително витамин В, фибри, калий, магнезий и висококачествен протеин. Последният се счита за пълноценен, тъй като съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, които тялото не може да синтезира само.

Но ако наскоро сте променили диетата си заради проблеми с щитовидната жлеза, соята може да попречи на хормоналните лекарства, използвани за лечение на хипотиреоидизъм при жените. Въпреки че проучванията не са много убедителни, струва си да се следите внимателно.

15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клеткиВероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак

8. Чиа

Въпреки че семената от чиа се продават като суперхрана поради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, досега не са открити доказателства за техните ползи за здравето, по-специално по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Омега 3, съдържащи се в семената чиа, са по-трудни за усвояване от вида мастни киселини, който се осигурява от сьомгата, така че ще трябва да изядете около 100 грама семена от чиа, за да погълнете точно толкова, колкото бихте получили при консумацията на риба.

Ето и уловката: 100 грама семена от чиа съдържат около 500 калории, което е приблизително колкото хамбургер от заведение за бързо хранене.