Азиатските акции поскъпват днес, пренебрегвайки опасенията относно увеличението на броя на случаите на коронавирус в региона и слабата сесия на Уолстрийт от вчера. Притесненията относно инфлацията пък помогнаха на цената на златото да се повиши до тримесечни върхове.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 1.06% след разнопосочната сесия от понеделник, но все още не може да възстанови загубите от последните няколко седмици на фона на новите клъстери от случаи на COVID-19, които принуждават някои икономики да прилагат нови мерки срещу коронавируса.

Японският Nikkei нарасна с 2.2% вследствие на добрите корпоративни отчети и на инвеститорите, които търсят изгодни сделки, докато основният индекс на борсата в Хонконг се повиши с 1.24%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 отчита понижение от 0.20%.

Спот цената на златото се движеше около нивото от 1 869.06 долара за тройунция близо до 3.5-месечен връх.

Въпреки че инфлационните очаквания имат принос за повишението на цената на метала, президентът на подразделението на Федералния резерв в Далас Робърт Каплан заяви вчера, че не очаква лихвените проценти да се вдигат преди следващата година, което помогна за успокояването на пазарите, че централната банка на САЩ няма да затегне по-рано паричната си политика.

Пазарите очакват утре протокола от последната среща на Фед за евентуални индикации относно нагласите в централната банка по отношение на инфлацията и икономическото възстановяване.

Потайната швейцарска банка, която управлява парите на най-богатите хораБанката с 215-годишна история, чийто корени са дълбоко в миналото, изпитва затруднения с приспособяването към съвременния свят

Австралийският основен борсов индекс днес нарасна с 0.49%, а сингапурският възстанови част от вчерашните си загуби, когато записа спад от 2%, след като страната отчете най-високия си брой местно предавани случаи от месец.

Акциите в Тайван, която отчита ръст в броя на случаите на COVID-19, също се възстановиха, след като местните власти обявиха, че водят преговори със САЩ за дял от ваксините, които президентът Джо Байдън планира да изпрати в чужбина.

Доларът се търгуваше близо до многомесечни дъна спрямо европейските валути след изказването на Каплан, което повлия на доходността по щатските държавни облигации.

Доходността по 10-годишните книжа нарасна с един базисен пункт до 1.6505%, докато тази по двегодишните облигации докосна 0.1551%, след като вчера затвори на 0.153%.

Доларовият индекс отчита понижение от 0.082%, като еврото се разменя срещу 1.2157 долара.

Вчера на Уолстрийт индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.16% до 34 327.79 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite падна с 50.93 пункта, или 0.38%, до 13 379.05 пункта. Паневропейският индекс STOXX 600 изгуби 0.05%.

Цените на петрола се повишиха като брентът и щатският лек суров петрол (WTI) поскъпват с по 0.3% в ранната азиатска сесия.