Всички сме чували легенди за хора, чиято коса е побеляла за една нощ.

Например, главата на английския адвокат сър Томас Мор става напълно бяла в нощта преди екзекуцията му. Въпреки че учените не подкрепят тези митове, все още има много неща за сивата коса, които не знаем.

Екипът на Bright Side се заема да проучи изследванията, работещи върху възможните начини за обръщане на процеса на побеляване на косата.

Защо някои хора побеляват по-рано от други?

Подобно на тена на кожата, пигментът, който определя цвета на косата, се нарича меланин. С течение на времето пигментните клетки в косата намаляват, което я кара да побелява. Този процес обикновено започва за хората от бялата раса в средата на тридесетте години.

За азиатците това обикновено се случва в края на тридесетте, докато африканците вероятно ще започнат да побеляват, когато достигнат средата на четиридесетте. Този процес обаче може да започне по-рано или по-късно за вас - до голяма степен зависи от гените, по-специално IRF4, който регулира производството на меланин, както и неговото съхранение.

Най-новите открития на учените

Скорошно проучване най-накрая доказа това, което повечето от нас разбират интуитивно: стресът причинява преждевременна побеляване на косата. Учените са измерили нивата на протеини в косата на доброволци и установили, че психологическият стрес влияе върху митохондриите (произвеждащи енергия в клетките).

Някои други фактори имат подобен ефект, като например да сте вегетарианец, да страдате от липса на витамин В12 и някои здравословни състояния (като витилиго).

Добрата новина: посивяването е обратимо

Заедно със свързването на посивяването с психологическия стрес, гореспоменатото проучване установи, че хората могат да си върнат цвета на косата, ако са подложени на по-малко стрес. Например, един от участниците, който успя частично да възстанови цвета на косата си, просто отива на почивка.

Въпреки това, има някои ограничения относно този метод - той не работи за хора, чиято коса е посивяла преди години.

Защо косата ви може да побелее рано?Ако си мислите, че сте единственият човек, чиято коса е побеляла рано, грешите. Ранното посивяване е често срещано нещо в наши дни

Можете да изпробвате и някои домашни средства срещу побелялата коса

Ако искате да запазите цвета на косата си, без да я боядисвате, трябва да се уверите, че организмът ви получава достатъчно витамини (в допълнение към В12, витамини Е, D и А) и минерали (цинк, желязо и други). Освен това трябва да се грижите за гривата си - избягвайте да я излагате на слънце, да използвате груби шампоани и т.н.

Ето някои домашни средства, които се борят с посивяването:

  • Нанесете кокосово масло върху корените и дължината на косата вечер преди да я измиете.
  • Смесете чаена лъжичка пресен джинджифил и супена лъжица мед и яжте това всеки ден.
  • Консумирайте около 240 милилитра сок от моркови всеки ден.
  • Вземете същото количество лимонов сок, сок от амла и бадемово масло. Смесете ги и използвайте продукта върху косата и скалпа си два пъти дневно в продължение на 3 месеца.
  • Посивяването, всъщност, изобщо не е лошо

    Всички знаем, че приемането на тялото ни с неговите несъвършенства е здравословно, затова трябва да се научим да възприемаме сивата си коса такава, каквато е - знак за зрялост и мъдрост, които също могат да бъдат стилни.