Въпреки че постоянно ни напомнят за ползите от поддържането на добра хидратация, пиенето на достатъчно вода може да бъде трудна задача.

Но когато имате под ръка бутилка с вода е много по-лесно да набавите необходимите за деня литри течност. И все пак възниква въпросът – колко ми е необходимо? Дали не прекалявам с водата?

Оказва се, че пиенето на твърде много вода може да доведе до състояние, наречено хипонатриемия, което представлява опасен спад в нивата на натрий в кръвта. Въпреки че е сравнително рядко да се постигне водна интоксикация, това може да се случи, ако надвишите това, което тялото ви може да отдели.

Ето най-ранните симптоми, на които трябва да обърнете внимание, както и как да се хидратирате правилно.

Признаци на свръхидратиране

Проследяването на цвета на урината - и колко често ходите до тоалетна, са най-ранните начини, по които тялото ви предупреждава за състоянието на свръххидратация. Цветът на урината обикновено варира, благодарение на комбинацията от пигментния урохром и количеството вода, което пиете.

Ако позивите да пишкате са по-чести, това е знак, че или пиете твърде много вода за твърде кратък период от време, или трябва да разпределите приема на течности като цяло.

По принцип ниските нива на натрий може да не причинят забележими симптоми, но когато те продължават да намаляват поради свръххидратация, това може да доведе до симптоми, като подуване на корема, главоболие и гадене. Бъбреците имат ограничение за това колко вода могат да отделят наведнъж, което е максимум 800-1000 милилитра на час. Всичко, което надвишава това количество, по същество натоварва тялото.

Няма точни данни какво ниво на натрий в кръвта причинява тези ранни симптоми - вероятно варира от човек на човек, но ако все пак установите, че понякога изпитвате горните симптоми и искате да знаете дали това не е заради повечето вода, опитайте да намалите количеството.

Как да намерите идеалното количество вода за вас?

Най-добре е да изчислите от колко вода се нуждае тялото ви средно. Започнете с 30-40 мл на килограм телесно тегло. Нивата на хидратация се променят всеки день в зависимост от времето навън, диетата, колко сте активни и други напитки, които приемате.

Затова експертите съветват да не се фокусирате към това да изпиете определено количество вода, а да прецизирате навиците си за хидратация. Течността не идва само от вода, а от всяка напитка, която пиете, както и от много храни. Ако супите, плодовете, зеленчуците и смутитата са редовна част от вашата диета, тогава може да не се налага да ги допълвате толкова често с вода.

Междувременно, в дните, в които сте хапнали повече солени храни - може да се наложи повишен прием на вода, така че тялото да поддържа равновесие. Почти всяка напитка може да се счита за задоволяване на ежедневните ви нужди от течности - включително кафе.

Ако човек е обикновен консуматор на кофеин, тялото му се адаптира и кафето спира да действа като диуретик. Но ако не сте редовен консуматор на кофеин, тогава тези течности се считат за дехидратиращи и не трябва да се отчитат като дневен прием на течности. Напитките, които никога не допринасят за хидратацията, са алкохол и енергийни напитки. Алкохолът кара тялото ви да губи повече течности, отколкото получавате от самата напитка, докато енергийните напитки с високо съдържание на кофеин могат да съдържат толкова много кофеин, че да действат и като диуретик.

По време на горещо или влажно време нуждата на тялото от вода може да се увеличи - същото важи и ако живеете в сух климат, независимо дали е горещ или студен. А ако сте свръхактивни или атлетични, претеглянето преди и след дългите интензивни тренировки (без дрехи) може да ви помогне да балансирате загубите на течности възможно най-точно.

Тайната на хидратирането

Въпреки че изчисляването на вашите нужди от течности не е точна наука, тялото ви ще ви каже направо дали трябва да се хидратирате или не. Урината трябва да е бледожълт цвят - ако е по-тъмен, изпийте чаша вода, а ако е с по-светъл, намалете приема.

По време на нормална ежедневна активност пиенето на една или две чаши в продължение на един час трябва да ви поддържа хидратирани, без да натоварвате бъбреците допълнително.