Важни ремонтни дейности ще бъдат извършени върху каменните блокове на Стоунхендж, съобщава Ройтерс.

Античният мегалитен паметник ще трябва да бъде укрепен заради щетите, нанесени от ерозията, както и за корекция на предишни ремонтни дейности.

Каменните блокове, за които се смята, че са наредени преди поне 4500 години, са били сканирани със специална лазерна апаратура, която е разкрила проблеми във вътрешната им структура.

"Стоунхендж е уникален със своите изправени мегалитни блокове. В продължение на 4500 години те са били изложени на природните стихии, които са образували пукнатини по повърхността им. Реставрацията и консервацията ще запазят характеристиките на Стоунхендж, които го правят уникален за световната история", обяснява Хедър Себайър, която е ръководител на реставрационния проект.

Около мегалитите ще бъде изградено скеле с височина до 9 метра, което ще осигури достъп до горната им част. Целта е да се предотврати разрастването на пукнатините и да се замени бетоновия цимент, използван при предишните ремонтни дейности през 50-те и 60-те години на миналия век с варовиков.

В проекта участва и 71-годишният Ричард Уудман-Бейли. През 1958 година, когато е 8-годишен, той поставя монета под един от каменните блокове. По онова време неговият баща е главен архитект на реставрационните дейности. Сега Уудман-Бейли ще посети отново историческият паметник, за да постави нова монета от два паунда.