Повечето от нас знаят, че най-доброто нещо, което можем да направим, за да засилим имунната си система, е да се пазим от върлуващите вируси и да вземем мерки за защита.

Но наред с това е добре и да дадем на тялото си подхранващи храни и напитки, които са пълни с витамини и минерали, поддържащи ни силни и здрави през зимния сезон.

Или най-малкото - ще помогнат да се възстановим по-бързо, ако се разболеем.

Ето кои са имуностимулиращите есенно-зимни храни, които е добре да добавите в списъка си за пазар.

Тиква

Както се оказва, тиквата не е добра само за овкусяване на есенни кафе напитки и пайове, но е и чудесна за имунната система. Този красив оранжев есенен зеленчук е пълен с витамини С и А - много важни за имунната система.

Витамин С действа като мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на заболявания, а витамин А подобрява имунната функция. Една чаша тиква съдържа над 200% от дневните нужди от витамин А.

Пчелен мед

Има причина медът да е толкова ефикасен, когато сте болни. В него се съдържа широк спектър от витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти, както и флавоноиди и фенолни киселини, които помагат да поддържаме тялото си защитено от вирусите.

Освен това, медът е и естествено средство за успокояване на кашлица и енергийно средство, което го прави чудесен за съчетаване с други повишаващи имунитета съставки, като цитрусови плодове, джинджифил и зелен чай. Следващия път, в който пиете чай, не забравяйте да добавите малко мед

Карфиол

Карфиолът е чудесен източник на витамин С, който помага да поддържаме безпроблемно функционирането на имунната система. Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, той е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за борба с възпалението и предпазват от болести. Запечете го с други есенни зеленчуци, като сладки картофи и брюкселско зеле, за ароматна гарнитура.

Брюкселско зеле

Само една или две порции от него могат да служат като естествен детоксикиращ агент за тялото, но тези малки топчици са и чудесен източник на витамин С, В6, фибри и калий.

Ябълки

Ябълките са отличен източник на фибри и витамин С, в допълнение към калий, витамин К, манган и различни витамини от група В. Може да използвате варени и пюрирани ябълки за подсладител в любимия си десерт.

Куркума

Независимо дали готвите с нея или я добавяте към топла напитка или смути, куркумата е страхотна, най-вече заради нейните свойства за борба с възпалението. Според изследвания, когато тялото е възпалено, имунитетът се понижава. Куркумата е една от най-мощните подправки на планетата, като същевременно добавя наситен оранжев цвят към любимите ви есенни ястия.

Червени боровинки

Фитохимикалите в боровинките имат значителни антиоксидантни и антимикробни ефекти. Всъщност, все повече доказателства показват, че те имат потенциал да насърчават здравословното стареене. Яденето на червени боровинки може да повиши защитните свойства на организма и да помогне в борбата срещу инфекции и бактерии.

Круши

Освен че са добър източник на витамин С, повишаващ имунитета, те съдържат пектин - вид фибри, които подхранват здравите чревни бактерии. В изследванията по темата този тип фибри се свързва с регулирането на имунната система, важни са за подпомагане на борбата с настинки, грип и инфекции.