Фрагменти от два гигантски сфинкса бяха открити в храма на древноегипетския фараон Аменхотеп III в западен Луксор. Екип от германски и египетски изследователи е открил артефактите, наполовина потопени във вода по време на реставрацията на погребалния храм на фараона, съобщава БГНЕС

Сфинксовете са с дължина около 8 метра и вероятно изобразяват древния владетел, облечен с шапка с форма на мангуста, кралска брада и широка огърлица.

На мястото са открити и три почти непокътнати статуи на богинята Сехмет - защитникът-лъв на бога на слънцето Ра, както и останките от голяма зала с колони. Все още четливи по стените му са поредица от изображения, изобразяващи кралския юбилей, или хеб-сед - древен египетски празник, който признава и подновява правото на царя да управлява.

Защо древните египтяни са почитали котките като свещени животни?Заедно с йероглифите, обелиските и геометричните фигури, котките заемат ключово място в изкуството на Древен Египет


Фестивалът традиционно се празнува на тридесетата година от царуването на фараона, въпреки че повечето от египетските владетели умират доста преди това. Аменхотеп III, управлявал от 1390-1353 г. пр.н.е. през 18-та династия, е сред малкото оцелели до толкова късна възраст.

До голяма степен мирното управление на Аменхотеп III е белязано от плодотворна строителна програма в Тива (днешният Луксор), която е столицата на древната египетска империя. Това включва Колосите на Мемнон, дворцов комплекс в Малката и изкуствено пристанище, което свързва града с Нил.