Можете ли да си представите нещо по-спокойно от това да обикаляте из залите на бивш манастир? Или пък дори да прекарате нощ в такъв? Религиозни обекти по целия свят се обновяват и превръщат в луксозни хотели със зашеметяващ интериор и гледка и се очертават като спокойни оазиси за пътешественици, които търсят отмора след ден на обикаляне по калдъръмените улици на древни градове.

Вижте някои от най-зрелищните манастири, превърнати в луксозни хотели.

Вила Сан Микеле, хотел Белмонд (Флоренция, Италия)

Славата на италианския Ренесанс може да се усети във всеки ъгъл на този бивш францискански манастир от 15-ти век. Микеланджело е проектирал каменната му фасада, а фреската на Никодемо Феручи - Тайната вечеря е там от 1642 г. 45-те стаи и апартаменти на бутиковия хотел са с теракотени плочки, мебели по поръчка, каменни камини и невероятна гледка към Флоренция отгоре.

Хотел Петър и Пол (Ню Орлиънс)

Построен през 1860 г. като църква, а по-късно и манастир, ректорат и католическо училище, този хотел е дом на 10 сестри от Светия кръст. 71-те стаи и апартаменти са с уникален дизайн и включват религиозни антики, пепитени платове и вани с крака. Религиозни картини висят в старата училищна сграда, а в ректората се намира Elysian Bar, където се приготвят греховно вкусни коктейли и хапки.

Лопуд 1483 (остров Лопуд, Хърватия)

Въпреки че не е традиционен хотел, този францискански манастир от 15-ти век е устроен като апартаментен хотел и е само на кратко разстояние с лодка от Дубровник. Всеки от петте апартамента разполага с ренесансови мебели от семейната колекция на собственика. Лопуд 1483 е внимателно реставриран в продължение на 20 години с помощта на исторически техники за мазилка, за да се подчертае средновековната каменна зидария.

Cirqa (Арекипа, Перу)

Хотел Relais & Chateaux се намира в южен перуански манастир, датиращ от 1540 г. и предлага 11 стаи, два каменни вътрешни двора с огнища за студени нощи и басейн за горещи дни. Всяка стая съчетава оригиналните си сводести тавани с модерни щрихи като висящи матови светлини и ръчно изработени дървени мебели.

Monastero Santa Rosa Hotel & Spa (Амалфийско крайбрежие, Конка деи Марини, Италия)

Този бутиков хотел край скалата е деликатно кацнал на ръба на крайбрежието на Амалфи. Неговите 20 апартамента са кръстени на билките, използвани в лекарствата, направени от монахините, които са живели тук. Доминиканският манастир от 17-ти век предлага невероятна гледка към залива на Салерно от обширния си инфинити басейн и ресторанта Il Refettorio, отличен със звезда на Мишлен. Спа центърът, проектиран от Jane Goff, разполага с облицовани с камък стаи със сводести тавани, а територията има четири нива с тучни градини.

Хотел El Convento (Сан Хуан)

Най-старият член на Официалните исторически хотели на Америка се намира в сърцето на Стария Сан Хуан. Започвайки през 1646 г., този манастир на кармелитите е първият в Америка и дом на монахини в продължение на 252 години. Днес това е очарователен испански колониален хотел с 58 стаи. Неговата бална зала с полилеи с мраморни подове срещу катедралата Сан Хуан я прави идеалната сватбена дестинация.