12 години след аварията в АЕЦ Фукушима Япония планира да изпусне в Тихия океан отпадната вода от атомната електроцентрала.

Органът за ядрено регулиране на Япония даде зелена светлина на плана на Tokyo Electric Power (TEPCO) - компанията, която управлява централата.

Изпълнението му ще стартира през пролетта на 2023 г. По официални данни процедурата крие минимални рискове за околната среда, съобщава Euronews.

Изпускането на водата е следващата голяма стъпка от плана за извеждане на централата от експлоатация, който получи зелена светлина миналата година. През 2011 г. масивно земетресение и последвало цунами разрушиха охладителните системи на АЕЦ Фукушима, което доведе до разтопяването на три от нейните реактори и отделянето на голямо количество радиация.

Водата, която беше използвана тогава за охлаждането на реакторите, изтече, но беше събрана и се съхранява в специални резервоари.

Официално решение за процедурата по изпускането на водата се очаква след около месец. През този период тя ще бъде предложена за обществено обсъждане.

По думите на генералния директор на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) Рафаел Гроси, планът на TEPCO е в съответствие с международните стандарти за ядрена индустрия и не представлява опасност за общественото здраве.

Възможно ли е радиоактивните отпадъчни води да бъдат безопасни?

Сред населението и съседните страни има силни тревоги относно потенциалната заплаха за здравето и околната среда. Във водата се съдържа тритий - страничен продукт от производството на ядрена енергия и канцероген при високи нива.

По уверения на TEPCO концентрацията на над 60 изотопа може да бъде намалена, за да отговаря на стандартите за безопасност. Изключение прави тритият. Той е безопасен, стига да се разреди.

Въпреки това учените призовават за внимание. Те предупреждават, че в дългосрочен план излагането на ниски дози радиоактивни вещества може да има неизвестно въздействие върху хората и околната среда. Тритият е изключително опасен за хората, ако бъде приет чрез консумация на риба.

Председателят на ядрения орган на Япония Тойоши Фукета отбелязва, че планът е направен консервативно и че радиационното въздействие върху околната среда ще бъде под законовия лимит.

Как ще бъде изпусната радиоактивната вода от АЕЦ Фукушима?

В момента замърсената вода се съхранява в 1000 резервоара в повредената централа. Тя трябва да бъде премахната, за да бъдат изведени всички съоръжения от експлоатация.

Съгласно плана на TEPCO водата е пречистена до състояние на допустими нива и ще бъде транспортирана по тръбопровод от резервоарите до крайбрежно съоръжение. Там тя ще бъде разредена с морска вода. Създаден е подводен тунел, с помощта на който водата ще бъде изхвърлена на около 1 км разстояние от централата. По този начин се гарантира безопасността и се свежда до минимум рискът от негативно въздействие върху риболовния бизнес и околната среда.

Предстои 30-дневен обществен дебат. Той обаче се възприема като формалност и очакванията са планът ще бъде одобрен. Ако това се случи, през пролетта на 2023 г. правителството и TEPCO ще започнат постепенно да изпускат 1.25 милиона тона пречистена вода.

Междувременно, съседните страни на Япония, по-специално Китай и Южна Корея, поискаха от японското правителство планът да бъде преразгледат.

Няколко природозащитни групи, сред които и Грийнпийс, искат процедурата да бъде спряна и да бъдат взети предвид алтернативни решения. Проведените протестни акции до този момент не доведоха до промяна на позицията на японското правителство.