Когато пътувате със самолет, основният фокус най-вероятно е да стигнете до определената дестинация и да се чувствате достатъчно удобно.

Но ако се огледате, вероятно ще забележите няколко характеристики на самолета, за които не подозирате, че са там.

Ето къде да ги откриете и за какво служат.

Магическият бутон за допълнително място

Имате седалка до пътеката? Не само можете да ставате, без да се налага да минавате през други хора, но също така и да направите седалката си по-просторна с натискане на бутон - една от най-готините тайни функции на самолета.

Посегнете под облегалката с ръката, която е най-близо до пътеката, и около пантата трябва да намерите бутон, който ще ви позволи да завъртите подлакътника нагоре, когато го натиснете. След като е в една линия с облегалката на седалката, тя вече се трансформира в малко място за ръката.

Скритият парапет

Готови сме да се обзаложим, че мразите, когато хората агресивно се хващат за мястото ви по пътя към тоалетната. Но когато трябва вие да тръгнете по пътеката, разбирате, че нямате друг избор, освен да последвате примера им?

Стюардесите не само докосват тавана за забавление, когато ходят - долната част на надземното отделение има издълбана зона, която осигурява по-добро сцепление при ходене в самолета.

Тайната зона за спане

Полетът на дълги разстояния е достатъчно труден за пътниците, но си представете, че сте пилот или стюардеса, които трябва да издържат 14-часов работен ден. Това е изтощителна работа, така че някои самолети, като Boeing 777 и 787, имат тайни места, които позволяват на персонала да си починат, според Insider.

Заключена врата близо до предната част на самолета или врата, маскирана като кошче, крие входа към няколко легла.

Куките на крилата

Ако надникнете през прозореца към крилото на Airbus, можете да забележите жълти неравности с дупки в средата върху иначе гладка, бяла повърхност. Ако има аварийно кацане във вода, крилата ще бъдат много хлъзгави за пътниците, които се опитват да стигнат до надуваемата пързалка, която ще се е разгърнала.

За да помогнат на пътниците да слязат, без да паднат, тези функции на самолета позволяват на кабинния екипаж да прокара въже през една кука и да го закрепи за следващата. Пътниците могат да се държат за въжето, докато са на крилото, за да се отдалечат безопасно от самолета.

Триъгълникът над прозореца

Разгледайте стената на вашия самолет - над четири прозореца ще видите черен триъгълник. Всеки от тях се изравнява с ръба на крилото на самолета. Ако стюардесите трябва да проверят ламелите или клапите на самолета - движещите се части на крилото - те ще знаят точно къде да отидат.

Ако ви прилошава в самолет, помолете да се преместите на седалка между триъгълниците. Крилата са центърът на тежестта на самолета, така че седенето между тях би ви осигурило най-плавното возене.

Дупките в прозорците

Погледнете внимателно прозореца на самолета и ще забележите нещо странно: малка дупка в дъното. Погледнете още по-отблизо и ще разберете, че за разлика от другите прозорци, този е от три стъкла, а дупката е в средното.

С изкачването на самолета налягането отвън спада значително, но кабината е проектирана да поддържа комфортно налягане. Това оставя голяма разлика в налягането вътре и извън самолета. Външният прозорец поема по-голямата част от това налягане, а дупката в средното стъкло помага за балансиране на разликата в налягането. Вътрешният прозорец е само за защита на средния.

Външните ключалки за тоалетна

Тоалетната не е толкова самостоятелна, колкото изглежда. Въпреки че заключвате вратата отвътре, има бутон, разположен под табелата „тоалетна“ извън вратата. Този бутон ще позволи на стюардесите да отключат вратата отвън в случай на спешност.