Шведските компании Autoliv и POC със съвместни усилия разработиха шлем за велосипедисти с вградена въздушна възглавница.

Тя сработва в случаите, когато поставените на шлема датчици регистрират рязко движение на главата.

Например, при падане или рязко спиране заради препречил пътя автомобил.

Въздушната възглавница поема удара върху себе си, пише autocentre.ua.

По данни на Autoliv, в наши дни 60% от смъртоносните травми при велосипедистите са свързани именно с наранявания по главата. За последните 10 години в Швеция броят на тежки инциденти с колоездачи е нараснал с 24%.

Според разработчиците, шлемът с въздушна възглавница може да спаси доста животи. В частност, той понижава риска от получаване на смъртоносна травма при сблъсък. Ако велосипедистът кара със скорост 20 км/ч, вероятността от летален изход пада от 80 до 30%.

Подобна разработка предлага и шведската компания Hövding, създадена през 2005 г. от Анна Хаупт и Тереза Алстин. Те са изобретили шал с въздушна възглавница, който при падане се активира и обгръща главата и шията. Серийното производство на шлема-шал стартира още през ноември 2011 г. През септември 2019 г. дебютира новата версия Hövding 3.0.

Най-добрите дестинации за соло пътешественицитеНакъде да се насочим, ако пътуваме сами

Усъвършенстваният шлем поддържа Bluetooth за връзка със смартфон. Така потребителят може да обновява софтуера и системата автоматично да изпраща съобщение до Спешна помощ.

В Европа подобен шал може да се купи на цена 280-360 евро.