4 август е датата, на която се смята, че е сложено началото на едно от най-любимите питиета в света - шампанското.

Вестник Стандарт предлага малка част от неговата завладяваща история.

Вината от провинция Шампан станали известни още през Средновековието. От съществуващите манастирски лозя монасите приготвяли вина за причастия.

По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неизменна част от тържествата около коронациите.

Коронованите особи обаче били привърженици на традиционните вина и до 17 век за тържествата в кралските дворове са предпочитани вина от Шампан, но не пенливи.

Колко дълго алкохолът остава в тялото? Метаболизирането му е строго индивидуално

Първото голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму. Противно на легендата, това не е дело на монаха Дон Пиер Периньон, но негова е заслугата за подобряване на технологията на производство на шампанско вино и за неговото качество.

Едва в края на 17 век методът за производство на пенливи вина става известен в Шампан и с използването на изобретените в Англия по-масивни бутилки към 1700 г. се ражда първото шампанско пенливо вино.

Англичаните много харесват новото пенливо вино и благодарение на тях то се е разпространява по света. Съвременното шампанско вино Брют е направено именно за нуждите на английските потребители.

Шампанското твърде бързо става популярно из Европа. Сред коронованите лица особено големи количества е консумирал руският императорски двор.