Кето диетата вероятно не може да причини депресия. Въпреки това има шанс диета с ниско съдържание на въглехидрати да окаже влияние върху цялостното ви психично здраве.

„Преминаването към кето “ изглежда става все по-модерно всяка година, но животът с ниско съдържание на въглехидрати и много мазнини не е лишен от противоречия. Например, някои казват, че кетозата може да предизвика депресия. Други твърдят, че кетогенната диета подобрява психичното здраве.

И така, има ли кето депресия? Как замяната на въглехидрати с мазнини всъщност влияе на психичното здраве?
Каква е връзката между кето диетата и депресията?

Кратък отговор? Ако не друго, кето може да помогне за облекчаване, вместо да причини депресия .

Ето няколко неща, които трябва да знаете:

Кетогенната диета е предназначена да помогне на хората с епилепсия да намалят вероятността от припадъци.

Кето засяга мозъка достатъчно, че изследователите го изследват като потенциално лечение на болестта на Алцхаймер , мигрена и, да, депресия .

Предклиничните проучвания и докладите за случаи предполагат, че следването на кето може да има антидепресивен ефект.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно връзката между кето и депресията.

Може ли кето да облекчи симптомите на депресия?

Не е тайна, че това, което ядете, може да повлияе на всичко - от хормоните до настроението . Изследванията показват, че яденето на кето храни може да облекчи симптомите на епилепсия, но проучванията за други ползи за мозъка продължават.

Ето какво знаем досега за това как кето влияе върху психичното здраве .

Увеличава производството на GABA

Гама-аминомаслената киселина (GABA) е невротрансмитер (химикал, изпращащ мозъчни съобщения), който влияе върху начина, по който мозъкът ви изпитва стрес и тревожност .

Преглед на изследване от 2011 г. показва, че ниските нива на GABA могат да причинят или влошат депресията . Съвсем наскоро малко проучване от 2020 г. показа, че стимулирането на производството на GABA може да облекчи симптомите на депресия .

И така, какво стимулира производството на GABA? Йога , очевидно. Но също и кетоза .

Учените активно проучват дали кетогенната диета може да помогне на 30 процента от хората с голямо депресивно разстройство, чието състояние е резистентно на терапии, базирани на лекарства. Страхотно, нали?

Може да подобри митохондриалните функции

Митохондриите са електростанцията на клетката. Както можете да си представите, източникът на захранване на вашите клетки е доста важен. Митохондриалната дисфункция е свързана с много здравословни проблеми, включително депресия .

Но изглежда , че кето диетата има положително въздействие върху хора с митохондриални заболявания. И ако кето диетата се окаже ефективна срещу митохондриална дисфункция, диетата може също така да подобри депресията , причинена от дисфункцията.

Може да намали оксидативния стрес

Оксидативният стрес е свързан с куп проблеми, включително депресия . (Яжте повече антиоксиданти!)

Има някои доказателства , че кето диетата може да обърне щетите от оксидативния стрес. На теория това също значи, че може да облекчи някои симптоми на депресия. Но са необходими много повече изследвания.

Може да регулира инсулина

Вероятно познавате инсулина като патрул на кръвната захар, но той също може да повлияе на настроението ви. А кето може да ви помогне да поддържате нивата си в безопасна зона.

Инсулиновата резистентност играе роля в развитието на голяма депресия, особено при хора, живеещи с диабет тип 2.

Има все повече доказателства , че ограничаването на захарта и нишестето в кето може да помогне за справяне с инсулиновата резистентност . Разбира се, имаме нужда от повече изследвания, за да кажем, че ефектът на кето върху инсулина може да подобри симптомите на депресия - но има обещаваща връзка.

Може да намали възпалението

Хроничното възпаление е свързано с няколко здравословни проблеми, включително депресия.

Възпалението може също да увеличи риска от инсулинова резистентност, оксидативен стрес и митохондриална дисфункция. Той дори има отрицателен ефект върху производството на регулатори на настроението като нашия добър приятел GABA. Както прозорливите хора може би са забелязали, това са проблеми, свързани с депресия, за които кето може да помогне.

Но може ли кето да причини депресия?

Вероятно не. Но това не означава, че вашите чувства на тъга или раздразнителност не са истински.

Не всеки се чувства добре, докато е на кето режим. Чували ли сте някога за кето главоболие ? Кето дъх? И тогава има така наречената кето депресия.

Нека да разгледаме някои потенциални обяснения.

Може да е кето грип

Кой е сигурен начин да се почувствате изнервени? Кето грип. Кетогенната диета има за цел да постави тялото ви в кетоза, което се случва, когато преминете от изгаряне на въглехидрати за енергия към изгаряне на мазнини.

Кетозата не е лесна за всички тела. Понякога преходът може да причини главоболие, спазми, умора и нарушения на съня.

След това има факта, че кетогенните диети често се предписват от лекар - което означава, че хората, които следват диетата, не винаги са толкова развълнувани от нея. Нещастието от избора ви на храна + грипоподобни симптоми = лошо настроение.

Може да е хранителен дефицит

Драстичната промяна на диетата ви може да доведе до внезапен спад на хранителни вещества като цинк, магнезий и селен. Ниските нива на тези микронутриенти са свързани с — познахте — депресия. Кето депресията не е признато медицинско състояние. Все още не знаем дали това е биологичен отговор на кетоза или реакция на рестриктивна, разрушителна промяна в начина на живот. Ако е биологично, може да се дължи на дефицит на микроелементи.

Как да се справим с кето депресията

Кето не причинява депресия, но може да повлияе на енергийните ви нива и настроение. Ако имате случай на кето депресия, спрете диетата. Кетозата не е единственият начин за отслабване.

Опитайте циклична кето диета (въглехидратен цикъл). Опитайте по-щадяща диета, като например да ядете кето през по-голямата част от седмицата, но да облекчите за ден или два, за да заредите с въглехидрати.

Избавете се от кето грипа. Кето грипът не е постоянен. Тялото ви ще се адаптира и симптомите ще намалеят. Можете да съкратите продължителността, като пиете много течности , пълни с електролити.

Направете го забавно. Всяка ограничителна диета може да ви накара да се почувствате отпаднали. И изрязването на цели групи храни (сбогом, въглехидрати) може да доведе до дефицит на хранителни вещества. Затова заложете на любимите си зеленчуци, меса и здравословни мазнини. Изследванията показват, че да се научите да готвите също може да помогне за повдигане на лошото настроение.

Изберете друг план. Помислете за други, по-малко ограничителни диети, като средиземноморската диета, например.