Екип от учени наскоро картографира морското дъно и древните седименти под него, когато открива подобие на кратер от сблъсък с астероид. Кратерът, наречен Надир (на близкия вулкан Надир), е на около 66 милиона години.

Находката, публикувана в Science academy, повдига въпроса дали кратерът може да е свързан по някакъв начин с астероида, причинил изчезването на динозаврите.

Надир е идентифициран с помощта на „сеизмично отражение“ като част от по-широк проект за реконструкция на тектоничното отделяне на Южна Америка от Африка. Сеизмичното отражение работи като ултразвук, изпращайки вълни под налягане през океана и неговото дъно и откривайки енергията, която се отразява обратно.

Кратер на 100 млн. години и сред най-големите в света откриха в АвстралияМиньори в Западна Австралия откриха масивен метеоритен кратер, който, според геолозите, е на 100 милиона години

Тези данни позволяват на геофизици и геолози да реконструират архитектурата на скалите и седиментите. Картата на сеизмичното проучване показва местоположението на кратера Надир.


Дали подобно събитие може да се случи в близко бъдеще? Малко вероятно е, но размерът на астероида, много прилича на астероида Бенну, който понастоящем е в близка околоземна орбита. Този астероид се счита за един от двата най-опасни обекта в Слънчевата система, с вероятност от сблъсък със Земята през следващите няколко века.