Акциите на Twitter няма да се търгуват утре на Уолстрийт, показва страницата на Нюйоркската борса, тъй като тогава изтича срокът, даден на милиардера Илон Мъск, да приключи сделката на стойност 44 милиарда долара за придобиването на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Мъск вчера не само посети централата на Twitter в Сан Франциско, а внесе и мивка. Той намекна, че вече е собственик на компанията, като промени описанието си в социалната мрежа на "Chief Twit".


По данни на Ройтерс във вторник група инвеститори, сред които Sequoia Capital, Binance, Инвестиционният фонд на Катар и др., са получили от адвокатите на Мъск необходимата документация за финансиране на сделката.

Мъск договори сделка за закупуване на технологичната фирма срещу 44 милиарда долара, но впоследствие обяви, че се отказва от нея и се опита да развали споразумението. Twitter заведе дело срещу предприемача в опит да го принуди да приключи сделката.

В началото на месеца стана ясно, че мултимилиардерът все пак се е съгласил да продължи по план и да придобие компанията срещу 54,20 долара за акция. За да избегне съдебното дело, той трябва да завърши сделката за 44 милиарда долара до 28 октомври. Вчера книжата на Twitter се търгуваха на Уолстрийт на цена от 53,35 долара.

Преди седмица "Вашингтон пост" писа, че Илон Мъск планира да съкрати близо 75% от служителите към социалната мрежа, ако я придобие. Според изданието Мъск се готви да намали броя на служителите на Twitter от 7500 на около 2500, като самата компания вече подготвя значителни съкращения. Тя планира да уволни 25% от персонала си до края на 2023 г. и да затвори ключови центрове за данни, се казва в статията.

Ръководителите на технологичната фирма обявиха в отговор на публикацията, че не планират "големи съкращения", откакто е постигнато споразумение с Мъск, съгласно което той трябва да придобие Twitter.

Това е обявено в електронно писмо, изпратено до служителите от главния юрисконсулт на Twitter Шон Еджет, според източник на Ройтерс, който е видял съобщението.

Предстоят съкращения, които ще бъдат извършени независимо от това кой е собственик на технологичната компания, се казва в статията на "Вашингтон пост". Настоящото ръководство на Twitter планира да намали разходите за заплати и осигуровки на служителите си с около 800 милиона долара до края на следващата година, което би означавало освобождаване на почти една четвърт от служителите, отбелязва изданието.