Илон Мъск поиска от потребителите на Twitter да решат дали да остане начело на платформата за социални медии, след като призна, че е направил грешка вчера с въвеждането на нови ограничения за публикациите, с които се забранява популяризирането на конкурентни сайтове на социални медии, съобщава Associated Press.

В рамките на нова драстична промяна на политиката Twitter обяви, че потребителите вече няма да имат право да включват потребителски имена или линкове към Facebook, Instagram и други платформи, които бяха определени от компанията като "забранени". Сред тях бяха и нововъзникналите Mastodont, Tribel, Nostr, Post, както и Truth Social на бившия президент Доналд Тръмп.

Този ход предизвика незабавна вълна от критики, дори сред досегашни защитници на новия собственик на Twitter, така че Мъск в крайна сметка обеща да не предприема по-сериозни промени в политиката без онлайн допитване до потребителите.

Известният инвеститор в рисков капитал Пол Греъм, който в миналото хвалеше Мъск, вчера каза на своите 1,5 милиона последователи в Twitter, че това е "последната капка" и че може да го намерят в Mastodon. Акаунтът му в Twitter беше незабавно спрян, а скоро след това възстановен, тъй като Мъск обеща да отмени политиката, въведена само няколко часа по-рано.

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, който наскоро инвестира в платформата за социални медии Nostr, отговори на публикацията за новите условия в Twitter с една дума: "Защо?".

"Моите извинения. Няма да се повтори", туитна Мъск, преди да стартира нова 12-часова анкета, в която пита дали трябва да се оттегли като ръководител на Twitter. "Ще се съобразя с резултатите на това допитване", добави той.

Към момента с “Да” са отговорили над 56% при близо 12 милиона потребители, участвали в анкетата. Остават 5 часа до края на гласуването.

Обещанието на Мъск да позволи на потребителите да решат бъдещата му роля в Twitter на базата на онлайн допитване без научна стойност се появи сякаш ненадейно вчера, въпреки че той обеща през ноември, че скоро ще има реорганизация, отбелязва AP.

“Тези, които искат власт, са тези, които най-малко я заслужават”, гласи последният туит на Мъск.