Американските работодатели са добавили 236 000 работници през март, съобщи Министерството на труда. Данните са близо до очакваните от Dow Jones 238 000 и под ревизираните нагоре 326 000 през февруари.

Въпреки че е близо до това, което икономистите очакваха, общият брой наети е на най-ниското си месечно ниво от декември 2020 г. и идва на фона на усилията на Федералния резерв да забави търсенето на работна ръка, за да охлади инфлацията, отбелязва CNBC.

Коефициентът на безработицата се понижава до 3,5%, срещу очакванията, че ще се задържи на 3,6%

Работодателите добавиха около 800 000 работни места през първите два месеца на 2023 г., докато нивото на безработица се движеше на исторически ниски нива, посочва The Wall Street Journal.

Силното увеличаване на работните места в свързаните с услугите сектори помага за компенсиране на съкращенията в индустрии като технологии, финанси и развлечения, добавя изданието.

Zoom Video Communications съкращава 1300 служители, или 15% от персонала си. Goldman Sachs планира да съкрати 3200 работни места. Walt Disney също започна да съкращава работници в края на март, отбелязва още WSJ.

Disney започна със съкращенията на служители Компанията ще освободи 7000 души в стремеж да намали разходите си с 5,5 млрд. долара

Седмичните молби за помощи при безработица, показател за съкращенията, също се повишиха от исторически ниските нива, което е още един сигнал, че пазарът на труда постепенно се охлажда.

Той обаче все още има много сили, отбелязват анализатори. Работодателите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са в режим на наемане, докато продължават да се възстановяват от рязката загуба на работни места в началото на пандемията. Болниците, старческите домове и други центрове, свързани с грижа за хора, също се опитват да добавят работници.

От друга страна, присъединяването на повече хора към пазара на труда улеснява работодателите да намерят работници, което намалява натиска върху растежа на заплатите – фактор, водещ до висока инфлация. Въпреки че ръстът на заплатите все още е над нивата преди пандемията, той се охлажда през последните месеци.

Служителите над 50 изживяват Ренесанс на пазара на труда Много компании все по-често предпочитат по-възрастни хора с предположението, че имат по-добра работна етика

Банковият стрес също може да предизвика допълнително охлаждане на пазара на труда през следващите месеци.

За малките предприятия и потребителите може да е по-трудно да получат заеми, което в крайна сметка може да доведе до съкращения.

Междувременно работниците може да станат по-скептични по отношение на търсенето на нова работа.

Фед се опитва да забави инвестициите, разходите и наемането на служители, за да се бори с инфлацията. Централната банка повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт на заседанието си миналия месец, отбелязвайки деветото поредно увеличение на лихвените проценти, припомня WSJ.