Американските акции се повишиха в четвъртък, след като силните данни за корпоративните печалби на няколко компании помогнаха за прекъсването на разпродажбите от началото на седмицата.

S&P 500 се покачи с 2%.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 524 пункта, или 1,6%.

Технологичният Nasdaq Composite спечели 2,4%.

И трите основни индекса са на път да затворят седмицата с повишение.

Компанията майка на Facebook Meta Platforms поведе печалбите в четвъртък – акциите ѝ скочиха с 14%, след като социалната мрежа отчете първо увеличение на приходите от близо година. Това следва обявените по-рано тази седмица по-силни от очакваното резултати от Microsoft и Alphabet.


Meta отчете първи ръст на приходите от близо година и рекордни потребителиОт години се фокусираме както върху AI, така и върху метавселената, и ще продължим да го правим, казват от компанията

Секторът на компаниите от комуникационните услуги на S&P се повиши с 5,5%, което е най-добрата му дневно представяне от февруари.

Печалбите от акциите на големите технологични компании контрираха страховете на инвеститорите от смесените икономически данни, които показват, че растежът на САЩ е бил по-слаб от очакваното през първото тримесечие на 2023 г. Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията достига годишен темп от 4,9%, което е повече от очакваното.

Новината за инфлацията затвърди очакванията на инвеститорите за ново увеличение на лихвените проценти следващата седмица. Търговците на пазара на фючърси предполагат приблизително 83% шанс централната банка да повиши лихвените проценти с 0,25 процентни пункта на срещата си, спрямо 72% в сряда.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се установи на 3,527% спрямо 3,429% в сряда. Доходността на 2-годишните също се повиши до 4,097%, докато доходността на 30-годишните се покачи до 3,756%. Доходността нараства, когато цените на облигациите падат.

Лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-високото си ниво от повече от месец.

Няма червени флагове в корпоративните отчети според стратези на УолстрийтТърсенето и маржовете, които се задържат стабилни, ще подкрепят ралито на технологичните акции, смятат от Fundstrat

Още няколко компании отбелязаха ръстове. Акциите на производителя на играчки Hasbro скочиха с 15%. Verizon Communications поскъпна с около 5%, най-големият дневен ръст за компанията от 2021 г. Най-зле представилите се акции бяха на доставчика на стоматологични услуги Align Technology, който потъна с 10%.

Общо 235 компании от S&P 500 са отчели резултати към момента, според данните на FactSet. Отчитайки както действителните резултати, така и прогнозите на анализаторите за компаниите, които тепърва ще докладват, печалбите за първото тримесечие се очаква да спаднат с 4,2%, което е по-малко, отколкото се опасяваха анализаторите от Уолстрийт.

Отчетените печалби надхвърлят очакванията средно с 8%, според Лиз Йънг, ръководител на инвестиционната стратегия в SoFi, цитирана от The Wall Street Journal. Положителните изненади обаче може и да не продължат, добавя тя, тъй като маржовете на печалба спадат.

S&P 500 остава устойчив в банковите сътресения заради технологичните акцииMicrosoft и Apple са допринесели с повече точки за напредъка на индекса S&P 500, отколкото всички финансови акции са изтрили от него

В банковия сектор акциите на изпадналия в затруднение кредитор First Republic Bank поскъпнаха с около 9%, след два дни на резки загуби. Регионалният банков индекс KBW Nasdaq напредна с 2,1%.

Фокусът за инвеститорите ще се измести от стабилността на регионалните банки към перспективите за растеж на кредитите през следващите месеци, казват анализатори, според които със сигурност се очаква кредитирането да продължи да се затяга, като част от причините за това е повишаването на лихвените проценти.

Deutsche Bank излезе от бурния период на страхове с тримесечна печалбаБанката отбеляза 11-то поредно тримесечие на печалба

В Европа индексът Stoxx 600 регистрира ръст от 0,2%, като акциите в банковия сектор добавиха 1,1% заради по-големите от очакваното печалби, обявени от Deutsche Bank и Barclays.

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 3,2%, след като банката регистрира 11-о поред тримесечие на печалба, а тези на Barclays се покачиха с 5,3% заради добрите резултати на подразделението за потребителски кредитни карти и по-високите лихви.

В Азия Shanghai Composite спечели 0,7%. Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,1%.