Конгломератът на Уорън Бъфет продаде оставащите си дялове в най-големия производител на чипове в света TSMC, след като "Оракулът от Омаха" изрази тревога за основната база на компанията в Тайван, съобщава CNN.

В декларация от понеделник Berkshire Hathaway (BRKA) разкри, че вече не притежава дял в Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM) от края на първото тримесечие на 2023 г.

През последните седмици Бъфет няколко пъти изрази загриженост за бъдещето на Тайван, самоуправляващият се демократичен остров, където е базирана TSMC. Комунистическото ръководство на Китай отдавна твърди, че Тайван е част от територията му, въпреки че никога не го е управлявало.

Този ход завършва напускането на TSMC от един от най-наблюдаваните инвеститори в света, който вече намали дела си през последните месеци.

През февруари Berkshire разкри, че е продала 86% от акциите си в TSMC, купени за 4,1 милиарда долара само месеци преди това. Бързата продажба се смята за необичайна, тъй като Бъфет е известен с това, че прави дългосрочни залози.

„Не харесвам местоположението му и го преоцених“, отговори по-рано този месец Уорън Бъфет на въпрос защо е взел това решение.

„Чувствам се по-добре с капитала, който имаме в Япония, отколкото в Тайван“, добави Бъфет, който е председател, главен изпълнителен директор и най-големият акционер на Berkshire Hathaway.

Стремежът на САЩ за лидерство при чиповете заплашва сигурността на ТайванАко изтегли производството си от страната, тя ще се окаже много по-уязвима на посегателствата на Пекин

Въпреки оттеглянето си, Бъфет похвали TSMC като „една от най-добре управляваните и най-важните компании в света“.

„Никоя друга компания в индустрията за чипове не е в нейната лига, поне според мен“, каза той.

Бъфет посочи още, че неговата преоценка на компанията е в „светлината на определени неща, които се случват“. Преди това той посочи геополитическото напрежение като проблем.

TSMC отказа да коментира решението на Berkshire Hathaway, посочва CNN.


Игра на чипове: Докъде са САЩ и ЕС в битките за независимост Новите правила имат за цел да удвоят световния пазарен дял на ЕС в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 г.

TSMC се смята за национално съкровище в Тайван, доставяйки полупроводници на световни технологични гиганти, сред които Apple и Qualcomm.

Компанията е най-големият производител на чипове в света, според Gartner, както и една от най-ценните – с пазарна капитализация от около 415,3 милиарда долара (към вторник).

TSMC се смята за силен стимул за Запада да защити Тайван срещу всеки опит на Китай да го превземе със сила.


Компанията се възприема като толкова ценна за световната икономика, както и за Китай, че понякога е наричана „силициев щит“ срещу потенциална военна инвазия от Пекин.

Докато TSMC разширява присъствието си на други пазари, включително в САЩ, тя също така увеличава производството си в Тайван, където планира да добави повече от 6000 работни места тази година.