Напрегнатите преговори във Вашингтон доведоха сделката за тавана на дълга на САЩ близо до финала преди фондовият пазар да пострада, както Уолстрийт се опасяваше.

За пазарите обаче може би предстоят още рискове, пише в коментира MarketWatch.

Инвеститорите, фиксирани върху сделката за лимита на дълга, може да са пропуснали голямата промяна в очакванията за паричната политика на Федералния резерв.

Вместо пауза в повишаването на лихвените проценти през юни и намаляване по-късно през годината, трейдърите в момента прогнозират поне още едно увеличение.

Акциите в САЩ се понижиха с фокус върху очакванията за лихвите на ФедВсички основни индекси затвориха надолу

Наскоро президентът на Фед за Далас Лори Логан и други висши служители изразиха опасения, че инфлацията не се забавя достатъчно бързо. Това според тях дава основание за още повишения на лихвените проценти, които обикновено са лоша новина за акциите, тъй като влияят негативно на високите оценки на компаниите. Те повишават възвръщаемостта, която инвеститорите могат да получат с много по-малък риск, инвестирайки в съкровищни облигации, фондове на паричния пазар или спестовна сметка.

Досега това не е оказва голямо влияние върху високотехнологичните акции, на които се дължат голяма част от тазгодишните печалби на американските борсови индекси. Някои на Уолстрийт обаче смятат, че това може да се промени, тъй като Фед изглежда готов да задържи високи лихвените проценти, докато рецесията, която пазарите очакваха, най-после дойде.

Няма признаци, че големите централни банки ще спрат повишаването на лихвитеТвърдата основна инфлация, стегнатите пазари на труда и изненадващо устойчивата световна икономика карат някои икономисти да преразгледат очакванията си

По-силният долар може да създаде проблеми на акциите

Бързото повишаване на лихвените проценти от Фед през 2022 г. помогна за изтласкването на стойността на щатския долар до най-високото му ниво от повече от две десетилетия.

В последните два месеца на миналата година зелената валута отстъпи, като доларовият индекс падна с повече от 10% от пика си от края на септември, достигайки дъното си в началото на февруари 2023 г.

Валутата обаче започна да си проправя път нагоре, противно на притесненията за тавана на дълга на САЩ и приказките за дедоларизация.

В сряда доларовият индекс DXY – измерител на силата на зелените пари спрямо основните валути – се изкачи до 104.63, което е най-високото му ниво от 16 март.

Три причини защо Китай не иска пълна дедоларизация на пазарите През април 43% от всички глобални плащания, извършени чрез SWIFT, са били в щатски долари, 32% - в евро и едва 2,3% са използвали юани

Том Есей, основател на Sevens Report Research и бивш трейдър в Merrill Lynch, предупреди клиентите, че възраждащият се долар може да провали досегашните печалби на фондовия пазар. Технологичните акции с мегакапитализация, на които се дължи по-голямата част от печалбите на пазара, са особено уязвими, добави той.

"Силният долар обикновено има негативни последици за много класове активи, включително цените на акциите на компании, които имат голяма експозиция към международни източници на приходи и стоки", коментира Есей, цитиран от MarketWatch.

"Aко доларът продължи да се покачва, както в момента очакваме, тези по-чувствителни активи ще започнат да усещат натиска", добавя той.

Ястребът Кашкари е готов да се откаже от повишаването на лихвите през юни„Отворен съм към идеята, че можем да се движим малко по-бавно“, казва президентът на Федералния резерв на Минеаполис

Упоритата инфлация остава проблем

Когато Фед обяви десетото си поредно увеличение на лихвения процент през май с 25 базисни пункта, председателят Джером Пауъл предположи, че това може да е последното от цикъла.

Съвсем наскоро група висши служители на Фед сякаш промениха мнението си, твърдейки, че упоритата инфлация в сектора на услугите трябва да бъде преодоляна, преди Фед да може да обяви победа в битката си с ценовия натиск.

Във вторник Томас Баркин, президент на Фед в Ричмънд, заяви, че инфлацията няма да се укроти толкова бързо, колкото вероятно са се надявали потребителите.

Миналия петък индексът PCE, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, показа, че цените на стоките и услугите са нараснали с 0,4% през април, докато на годишна база темпът на нарастването им е заседнал в диапазона от 4% до 5%.

Упоритата инфлация е сочена от много анализатори на Уолстрийт като потенциално неразрешим проблем за пазарите.

Въпреки че сделката за тавана на дълга е положителна за рисковите активи и може да подкрепи акциите в краткосрочен план, балансът риск-печалба за широките американски пазари на акции остава неблагоприятен на фона на други макро предизвикателства, според Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Стабилният пазар на труда в САЩ често се посочва като една от най-големите пречки за ограничаване на инфлацията, а ръстът на работните места продължава, въпреки че Фед повиши лихвените проценти с около 5 процентни пункта за една година.

Сравняването с другите и високото его са основните причини за това явление

Лидерите на пазара могат да хвърлят кърпата

От Силициевата долина до Уолстрийт всички обсъждат революцията на изкуствения интелект и нейния потенциал за повишаване на производителността, а оттам и на корпоративните печалби и икономическия растеж.

Манията по AI помогна на Nasdaq да възстанови част от загубите от миналата година, като някои от най-тежко засегнатите акции регистрираха зашеметяващи печалби.

Въпреки че в сряда прекъснаха ралито си, акциите на производителя на чипове Nvidia са нараснали с близо 170% от 1 януари, като компанията за кратко се присъедини към малкия клуб от корпорации с оценки над 1 трлн. долара.

Междувременно, както Apple, така и Microsoft, са в рамките на няколко процентни пункта от рекордните си върхове от миналата година.


„Все още не е балон“: Джеръми Сийгъл за AI манията на Уолстрийт Известният икономист е оптимист за големия технологичен бум, подхранван от изкуствения интелект

Ралито в индекса S&P 500 идва до голяма степен от акциите на мегакомпаниите. За сравнение, Dow Jones Industrial Average е надолу с повече от 1% за годината. Това може да означава риск за пазарите, ако компании като Alphabet или Meta пострадат заради високите си оценки.

Скептиците обичат да посочват, че в момента Nvidia се оценява на приблизително 50 пъти очакваната печалба през следващите 12 месеца. Това е под петгодишния връх от 70.6 от 2021 г., но все още е изключително високо в сравнение със същия коефициент за S&P 500 от 18.3.

Някои дългогодишни пазарни наблюдатели предупреждават, че манията по изкуствения интелект започва да им напомня за dot-com балона от периода 1997 – 2000 г. Други отбелязват, че технологичните акции с мегакапитализация са особено чувствителни към очакванията за лихвените проценти, което може да създаде проблеми, ако инфлацията не спадне бързо.

"Технологичният сектор носи усещане като от началото на века. Тогава всяка компания беше интернет компания. Апетитът към AI може да доведе до подобен сценарий, тъй като инвеститорите се надпреварват да купуват компании, търгуващи се на нечувани оценки", казва Пол Нолти от Murphy and Sylvest Wealth Management.