Уолстрийт го нарича „ястребова пауза“ или „ястребова пропускане“.

Става думата за идеята, че Федералният резерв може да нанесе ястребов удар на пазарите, дори ако се въздържи от повишаване на лихвените проценти, когато двудневната му среща за паричната политика приключи в сряда, пише MarketWatch.

Има опасения, че това може да предизвика обрат в американските акции, особено ако данните за инфлацията през май – които се очакват във вторник, точно когато започва срещата на Фед – тласнат централната банка към нещо по-екстремно, като ново увеличение на лихвения процент, въпреки намека, че банкерите планират да се въздържат от такова.

Прогнозите са, че ценовият натиск е намалял през май, което наред с признаците, че икономиката е отслабнала, би помогнало на Фед да оправдае пропускането на увеличение на лихвените проценти през юни, като същевременно сигнализира, че потенциално повишение на следващата му среща през юли може да бъде последното увеличение от дългия цикъл на агресивно затягане.

Срещата в сряда идва във важен момент за пазара.

S&P 500 напусна мечата територия миналата седмица, повишавайки се с повече от 20% от най-ниското си ниво при затваряне на 12 октомври 2022 г., според FactSet.

Индексът е нараснал с 12% от началото на 2023 г., обръщайки част от спада си от 19,4% за 2022 г. – най-големият му спад за календарна година от 2008 г., според пазарните данни на Dow Jones.

S&P 500 успя да стартира нов бичи пазарАкциите на Tesla се повишиха за 10-та поредна сесия

Досега високотехнологичните акции компенсираха слабостта в другите сектори на пазара. Това започна да се променя през последните две седмици, след като акциите с малка капитализация и т. нар. подценени компании започнаха на наваксват ръста.

Съществуват и опасения, че Фед може да донесе лоши новини за технологични имена, които са най-чувствителни към лихвените проценти, ако Джером Пауъл намекне, че лихвите ще се покачат по-високо, отколкото инвеститорите очакват.

Т. нар. „Megacap eight“ компании, включващи двата класа акции на Alphabet, Microsoft, Tesla, Microsoft, Netflix, Nvidia и Meta Platforms, са довели до почти всички печалби на S&P 500 тази година, според Ед Ярдени, президент на Yardeni Research.

От началото на юни Russell 2000, индекс за акции с малка капитализация в САЩ, се е повишил с повече от 6,6%, според данни на FactSet. Russell 1000 също е нараснал с почти 3,7%. За този период и двата индекса надминават Nasdaq Composite, въпреки че технологичният индекс остава лидер на пазара, след като се повиши с 26,7% от 1 януари.

Притесненията относно плановете на Фед се засилиха тази седмица, след като централната банка на Канада направи изненадващо увеличение на лихвените проценти, слагайки край на четиримесечна пауза. В деня след решението на Bank of Canada (последвало подобен ход на Централната банка на Австралия) доходността на държавните облигации на САЩ се повиши, а технологичните акции се сринаха, като Nasdaq регистрира най-големия си спад от 25 април, според FactSet.

Скокът на лихвите в Канада осуети движението на S&P 500 към бичи пазарЦентралната банка на Канада изненада пазарите, като повиши лихвените проценти до 22-годишен връх

Докато компаниите с малки капитализации се задържаха стабилни на фона на хаоса, реакцията предизвика опасения, че нещо подобно може да се очаква на пазарите, когато Фед съобщи последното си решение относно лихвените проценти в сряда.

Възможни последици от „ястребовата пауза“

Акциите може да преминат в по-голяма турбуленция, ако Фед сигнализира, че планира да последва централните банки на Канада и Австралия със собствена ястребова изненада. Не е задължително тя да бъде повишаване на лихвите сега, за да постигне това, казват стратези.

Появяващите се признаци на самодоволство на пазара могат да усложнят реакцията му. Това, че индексът на волатилността на Cboe, т.нар. „измерител на страха“ на Уолстрийт, е паднал отново под 15 за първи път от преди COVID-19, е знак, че инвеститорите не са достатъчно притеснени от потенциална разпродажба, казва Мат Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co.’s, цитиран от MarketWatch.


Индексът на страха на Уолстрийт достигна най-ниското си ниво от 2020 г.Dow скочи със 700 пункта след публикуването на доклада за работните места в САЩ през май

Уил Райнд, основател и главен изпълнителен директор на GraniteShares, сравнява потенциалните последици от ястребова пауза на Фед с лошите дни на 2022 г.


Той добавя, че ако данните за инфлацията се окажат горещи, Пауъл и колегите му може да се сблъскат с натиск да увеличат лихвените проценти, без първо да подготвят пазара за това.

Райнд смята, че инвеститорите подценяват вероятността от повишение (в момента пазарът вижда приблизително 70% вероятност централната банка да устои на това, според инструмента FedWatch на CME).

Лесли Фалконио, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management, също казва, че докладът за инфлацията от вторник може да бъде решаващ момент за пазарите.

„Вярваме, че предстои още едно увеличение на лихвените проценти и че публикуването на CPI на 13 юни, ден преди решението на Фед, ще бъде решаващо. Според нас ново повишение няма да окаже съществено влияние върху темпа на икономическия растеж“, казва Фалконио, цитиран от MarketWatch.

Ястребът Кашкари е готов да се откаже от повишаването на лихвите през юни„Отворен съм към идеята, че можем да се движим малко по-бавно“, казва президентът на Федералния резерв на Минеаполис За какво трябва да внимават инвеститорите? Ако приемем, че Фед наистина се откаже от повишение през юни, има няколко ключови сигнала, които инвеститорите трябва да следят, за да определят дали е в ход „ястребова пауза“. Може би най-важно обаче ще бъде да наблюдават т.нар. точкова графика на Фед. Скромно по-висока средна точка би изпратила недвусмислен сигнал към пазара, че Фед ще продължи кампанията си за затягане на паричната политика, може би в ущърб на пазара, коментира Патрик Санер, ръководител на макро стратегията в Swiss Re Institute. Каквото и да направи или каже Фед, то вероятно ще се разглежда през призмата на икономическите данни, които трябва да бъдат публикувани следващите дни, допълва MarketWatch. В допълнение към доклада за инфлацията от вторник, предстои докладът за продажбите на дребно през май, както и този за потребителските настроения от Мичиганския университет. Всички тези данни биха могли да повлияят на впечатленията на инвеститорите за състоянието на икономиката на САЩ и на очакванията им за това как Фед ще се държи в резултат на това.