Германската икономика ще се свие повече от очакваното тази година заради ефектa от високата инфлация върху потреблението.

Това прогнозират от икономическият институт Ifo, цитирани от Reuters.

Очаква се германският брутен вътрешен продукт да спадне с 0,4% тази година, което е повече от прогнозираните от института Ifo през март 0,1%. Ifo очаква БВП на еврозоната да нарасне с 0,6% през тази година, а на САЩ - с 0,9%.

"Когато сравняваме Германия с основните ни търговски партньори, се очаква поне те да отбележат растеж", заяви ръководителят по икономическите прогнози на Ifo Тимо Волмерсхайзер.

Икономическият институт намали прогнозите си за Германия през 2024 г. до 1,5% ръст на БВП, което е по-малко от очакваните по-рано 1,7%.

Прогнозите са за бавно намаляване на инфлацията от 6,9% през 2022 г. до 5,8% през 2023 г. и до 2,1% през 2024 г.

Германия навлиза в рецесия, потребителите са Потреблението на домакинствата се понижава с 1,2% на тримесечна база

Що се отнася до базисната инфлация, според Ifo тя ще се повиши до 6% през тази година от 4,9% през предходната, преди да спадне до 3% през 2024 г.

Заради инфлацията потреблението ще намалее с 1,7% тази година и няма да се повиши отново до 2024 г., когато се очаква да отбележи ръст от 2,2%.

Броят на безработните ще се увеличи леко през 2023 г., но равнището на безработица ще остане непроменено спрямо предходната година - 5,3% през тази година, а през 2024 г. ще нарасне до 5,5%.

Новите държавни заеми ще намалеят от 106 млрд. евро през 2022 г. до 69 млрд. евро през тази година и 27 млрд. евро през следващата година, според оценките на Ifo.

Intel прави „най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия“Компанията ще инвестира 30 млрд. евро, а Берлин ще добави 10 млрд. субсидии

На този фон, тревожна остава и ситуацията с цените на енергията в Германия.

Според Зигфрид Русвурм, ръководител на Федерацията на германската индустрия (BDI), те са толкова високи, че някои компании обмислят да напуснат страната.

"Много фамилни компании имат оперативни планове за преместване", заяви той пред CNBC и допълни, че настоящите условия за бизнес в Германия са създали "коктейл" от пречки за компаниите.

"Много предприятия със седалище в Германия се справят добре в световен мащаб, но изпитват затруднения с дейността си в собствената си страна", обясни той, като посочи бюрокрацията и бавното администриране като допълнителен натиск, с който се сблъскват компаниите в настоящата ситуация.

Министърът на икономиката Роберт Хабек засегна въпроса за компаниите, които искат да се преместят другаде, в речта си на втория ден от конференцията "Ден на индустрията" на BDI в Берлин във вторник.

"Според мен Германия е привлекателно място както за нови, така и за съществуващи компании", каза Хабек, цитиран от CNBC. "Разбира се, индустрията е подложена на натиск в резултат на по-високите цени на енергията, но има и политически решения, които трябва да бъдат взети.", допълни още той.

Край на ядрената ера: Германия затвори последните си три централиНай-голямата икономика в ЕС сложи край на продължилата повече от шест десетилетия ядрена ера

Цените на електроенергията и природния газ достигнаха рекордни стойности в цяла Европа през 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна, а неимоверно високите разходи продължават да допринасят за упорито високата инфлация в Европа и Обединеното кралство, отбелязва CNBC.

През май германското правителство разкри плановете си да заделя по около 4 млрд. евро (4,4 млрд. долара) всяка година за субсидиране на цените на електроенергията за енергоемките отрасли, в опит да предпази предприятията от високите разходи.

"Искаме промишлеността да си остане у дома в Германия и да получи перспектива за трансформация. Цената на електроенергията за индустрията е предназначена за това", заяви Хабек на пресконференция на 22 май.

На 13 април президентът на германската централна банка Йоахим Нагел заяви, че енергийната криза в Германия е "повече или по-малко решена", позовавайки се на "присъщата сила", която ще позволи на страната да се възстанови от двойния шок на пандемията и войната в Украйна.

"Германската индустрия има добри възможности да се справи със ситуацията ... и вярвам, че ще я преодолее и ще се върне към нивата, които наблюдавахме преди пандемията", каза той.

Ръст на германския износ обори прогнозите, но бъдещето остава несигурноПрез април износът на страната се е увеличил с 1,2% при прогнози за спад от 2,5% на месечна база

Въпреки това в понеделник BDI направи "отрезвяваща" прогноза за Германия, като прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт през 2023 г. в сравнение с предходната година. "Плюс 2,7% ръст на БВП в световен мащаб и 0 за нас ясно говори ясно: Германия изостава", заяви Русвурм.

Данните на германската статистическа служба от 25 май показаха низходяща ревизия на БВП на Германия за първите три месеца на 2023 г., което постави икономиката в техническа рецесия. Първоначално се очакваше БВП да достигне нулево равнище, но то беше променено на -0,3%, допълва CNBC.