Васил Тучков скача от най-високите и смразяващи кръвта места в света, лети с парапланер и уингсют, готов е да пробва всяко ново екстремно преживяване.

В професионално отношение e здраво стъпил на земята, но никога не стои на едно място и се води от принципа, че въображението е горивото на иновациите и че промяната е единствената константа. Тук приключенският му темперамент среща целенасочеността и улавянето на новите тенденции, отразявайки се в няколко интересни и успешни проекта.

Васил е основател и творчески директор на StudioRubik, което създава персонализирано криейтив видео съдържание за дигитално разпространение и чиито клиенти са различни по мащаб компании в цял свят.

“Винаги творецът пали искрата, за да може след това технологичният ум да създаде смел проект”, казва Васил, чиято мисията е да предизвиква положителна промяна, обединявайки изкуство, технологии и разказване на истории.

Тя го води към най-новия му проект (свързан и с ролята му на съосновател на компания за блокчейн услуги).

It Remains е франчайз, базиран на графичен роман с екологично послание през дистопична история за баща и син, който ще се превърне в анимация, филм и игра. Проектът преплита няколко формата, превръщайки читателя в участник чрез виртуална реалност и блокчейн, като позволява колекция на физически и дигитални активи.


Привлякъл огромен интерес от инвеститори от България, Дубай, Лос Анджелис и Хонг Конг, както и от страна на международни медии, сред които Forbes, TimeOut, Factmagazines, още миналата година проектът е представен чрез мащабна NFT изложба в най-големия мол в Дубай, където посетителите напускат реалното и влизат потапящия (immersive) свят на романа.

След също толкова успешна изложба и аукцион в Айфеловата кула в Париж, на 22 ноември е предпремиерата на It Remains и в София.

В момента проектът е оценен на 15 милиона долара, като амбицията на екипа е да го превърне в глобална компания на стойност милиарди.



Да избягаш от локдауна с въображение

За разлика от повечето популярни дигитални колекции, тази е базирана на завладяваща история и на амбицията да обедини креативни хора във вселената на It Remains.

Всичко започва по време на Covid-19 пандемията, когато Васил започва да пише творбата си под влиянието на много мрачно настроение, предизвикано от карантините, тежка операция на рамото след сноуборд инцидент и края на 7-годишна връзка.

Показва написаната история, чийто жанр определя като отвъд-дистопия, само на своя дългогодишен приятел – художника Ед Матинян, „който по-принцип е доста скептичен, но този път успя да се запали от първата страница“, разказва Васил. „Това, което не можех или не исках да кажа в написаното, Ед показа чрез изкуството си“, добавя авторът на It Remains.

Да скочиш до Джордж Лукас

Интегрирането на NFT към книгата надхвърля традиционните дигитални колекционерски услуги, предлагайки на потребителите интерактивен модел на ангажираност и участие.

Идеята на Васил Тучков да създаде децентрализиран франчайз, базиран на блокчейн и творчески продукт, привлича разнообразна група от професионалисти, сред които е бившият арт директор на Pixar и съосновател на ARC Academy Антони Христов, който е и арт директор на филмите Finding Nemo и The Incredibles и също така е работил пряко със Стив Джобс.

„Антони беше огромно вдъхновение за нас и първия човек, който валидира стойността на идеята“, казва Васил.

Виртуалните светове, които носят реални приходи Успехът в метавселената, както и при търговията на дребно в реалния свят, зависи от въвеждането на нови продукти

Екипът му, от вече над 30 човека, работи и с холивудския продуцент Майкъл Услан, който стои зад филмите за Батман на Warner Bros, както и със сина му Дейвид Услан, благодарение на когото още преди романът It Remains да бъде издаден в официален тираж, става част от ексклузивната изследователска библиотека на Джордж Лукас.

Създателят на Star Wars има ранчо в Северна Калифорния, в което съхранява богата колекция от книги. От десетилетия те служат за творческо и научно вдъхновение на режисьори, продуценти и писатели.

При една от срещите си с Лукас, филмовият продуцент Дейвид Услан носи копие на It Remains и го пита дали го одобрява за ново попълнение в библиотеката си.

Непосредствено след това Тучков получава снимки на книгата, кинематографично позиционирана сред колекцията на режисьора.

Ценното в проекта също така е, че обръща задълбочено внимание на едни от най-големите проблеми в света.

„It Remains показва траекторията на нашия свят. Ако тя продължи по този начин, всички ще изглеждаме като бездомници с футуристични облекла от найлон“, предупреждава основателят на StudioRubik, давайки за пример визията на героите от книгата си.

Светът на It Remains е оформен от останките на падналата цивилизация - сметището на човечеството от пластмасови отпадъци. Героите в този пост-дистопичен свят са вдъхновени от реални екологични и социални проблеми като промишленото замърсяване, ситуацията с бездомните, свръхпотреблението и безсмисления материализъм, казва Васил.

Не само за крипто: Как блокчейн помага за опазване на античните артефактиПроверката на произхода на антиките винаги е била трудна задача, а технологията може да промени това

В сърцето на опустошената земя се намира Жълтата уста - мистериозно езеро, което поглъща всичко в близост до него.

Двама оцелели, известни само като „То“ и баща му, са съпротивляващата се сила, която се опитва да запази малкото, останало от човешкото знание, култура и стремеж.

„Искаме светът на It Remains да остане фикция, а не да се окаже предсказание“, казва екипът зад продукта, който се ангажира да дари част от приходите от него за каузи, търсещи решение на проблемите на бездомните хора, както и на такива, насочени към алтернативи на пластмасата.

Отвъд границите

Интерактивното съдържание според Васил Тучков дава възможност за по-интелигентни проекти и по-силни преживявания.

„В момента се опитваме да доразвием възможностите за интелектуална собственост, свързани с този продукт, и да го превърнем в индустрия за милиарди, в която да има анимация и игрални филми“, разказва още артистът,

Авторът води преговори със стрийминг гиганта Netflix с цел да даде възможност на потребителите да купуват кадри от филм, базиран на It Remains. „Спрямо това колкото кадри притежава, потребителят ще може да получи възвръщаемост от приходите на филма. Това ще промени начина, по който гледаме на съдържанието в бъдеще“, казва Васил Тучков.

Технологични гиганти кръстосват шпаги във виртуалната и добавената реалностНаближаването на дългоочакваната поява на първото VR/VR устройство на Apple принуди конкурентите ѝ да се раздвижат

Изхождайки от собствения си опит, артистът съветва младите творци у нас да мислят „по-експанзивно“, „да не слагат капак на мечтите си“ и да създават креативни продукти с потенциал за позициониране в цял свят.

„За мен едно нещо или е добро, или не е добро. Когато някой каже „става като за България“ ми става лошо“, споделя още Васил Тучков. „Стойностният проект е този, който отстоява теста на времето“, категоричен е той.