Ограничаването на алкохола може да е трудна цел, особено ако обичате да излизате с приятели.

Но един бивш барман, който вече консумира с внимание и мярка, е категоричен, че тази мисия е възможна.

След 22 години работа в своя награждаван бар във Вашингтон, Дерек Браун решава, че е време да се откаже от пиянството и да премине към ограничена консумация.

Това е индивидуален избор, казва пред CNBC Браун, който сега е уелнес треньор и основател на Positive Damage Inc.

Макар за него да е било ясно, че отказът от алкохола ще се отрази благоприятно на здравето му, отказването не е било лесен процес.

Колко време мозъкът се възстановява след края на употребата на алкохолЕдна от негативните последици от системната злоупотреба с алкохол е изтъняване на мозъчната кора

За да постигне успех, се съсредоточава върху скоростта, с която пие. Освен това – още преди да влезете в бара не е зле да решите дали ще пиете само чаша вино или ще се наливате в синхрон с приятелите си, съветва той.

А защо да не решите изобщо да не пиете алкохол?

Ако търсите начини да бъдете по-съзнателни по отношение на консумацията на алкохол, без да променяте целия си социален живот, помислете за метода на разумното пиене, който предлага Браун.

Замяна

Заменете алкохолните напитки с безалкохолни алтернативи, като например коктейли или безалкохолна бира.

Въздържание

Въздържайте се да посещавате места, където знаете, че ще се почувствате изкушени или притиснати да пиете повече, отколкото ви се иска.

"Не ви съветвам да правите това през цялото време, но това е само една от стратегиите", казва Браун.

Градуси

Изпийте нискоалкохолна напитка като бира вместо нещо с висок градус. Или помислете за редуване на алкохолни и безалкохолни напитки през цялата вечер.

Съюзник

Потърсете помощ от някого, който може да бъде ваш партньор за отчетност. Може да е полезно да изберете човек, който също е поел собствен път към отговорната консумация.

Само с 33 места: Най-добрият бар в света е в БарселонаSips използва местни съставки, за да произвежда коктейли

Използването на метода на разумното пиене може да бъде чудесен начин постепенно да намалите консумацията на алкохол, без да правите драстични промени, за които не сте готови.

Въздържанието не означава, че трябва да пропускате събития или да не излизате с приятелите си - подчертава Браун.

"Социалното благополучие е наистина от голямо значение. Излизането навън, прекарването на време с приятелите и семейството, всичко това е полезно. Така че, не се лишавайте от това.", допълва барманът.