Инвестицията на Microsoft в OpenAI може да е в нарушение на правилата на ЕС за сливания.

Това заявиха антитръстовите регулатори от Блока след подобно предупреждение, отправено от Великобритания през декември.

Американският софтуерен гигант, който миналата година се ангажира да инвестира над 10 млрд. долара в OpenAI с позиция без право на глас в борда, заяви, че не притежава никаква част от компанията разработчик на ChatGPT, отбелязва Reuters.

Европейската комисия заяви, че следи отблизо развитието на ситуацията.

"Европейската комисия проверява дали инвестицията на Microsoft в OpenAI може да подлежи на преразглеждане съгласно Регламента на ЕС за сливанията", допълват властите, действащи като орган за защита на конкуренцията в ЕС.

Комисията даде на заинтересованите страни срок до 11 март да предоставят становища относно конкуренцията във виртуалните мрежи и разработките с генеративен изкуствен интелект.

Освен това тя изпрати искания по тези две теми до няколко големи дигитални компании.

"Приканваме компаниите и експертите да ни съобщят за всички проблеми в областта на конкуренцията, които могат да забележат в тези отрасли, като същевременно следим отблизо партньорствата в областта на изкуствения интелект, за да гарантираме, че не нарушават неоправдано пазарната динамика", заяви ръководителят на антитръстовия орган на ЕС Маргрете Вестагер.

Припомняме, че Microsoft влезе в борда на OpenAI без право на глас в края на ноември миналата година.

Microsoft влиза в борда на OpenAIПовечето членове на управителния съвет, които участваха в детронирането на Алтман, напускат

Този ход потуши част от въпросителните относно интереса на технологичния гигант към стартъпа след бурния месец, в който контролиращият нестопански съвет на компанията уволни и след това отново назначи главния изпълнителен директор Сам Алтман.

Перспективите на OpenAI са преплетени с Microsoft, откакто тя инвестира 13 млрд. долара в разработчика на ChatGPT и интегрира моделите ѝ за изкуствен интелект в Office и други свои платформи.

Досега обаче гигантът нямаше официално представителство в борда на директорите, който контролира стартъпа. Именно заради това Microsoft се оказа изненадана, когато се развихри сагата около Алтман.

"Явно направихме правилния избор, като решихме да си партнираме с Microsoft. Развълнуван съм от това, че новият ни управителен съвет ще ги включи като наблюдател без право на глас", коментира Алтман, като добави, че OpenAI не е загубила нито един служител при сътресенията.

Дивата седмица на OpenAI: Обрати като в сценарий от ранна версия на ChatGPTДраматичните обрати се развиха дни след като OpenAI проведе първата си конференция за разработчици, на която представи нови версии на ChatGPT

Microsoft започва да инвестира в OpenAI още през 2019 г., първоначално с около 1 милиард долара.

Оттогава инвестицията се е разраснала до близо 13 млрд. долара. Microsoft също така е интегрирала технологиите на OpenAI в продукти като търсачката Bing и различни други софтуери.

За разлика от повечето стартъпи в Силициевата долина, OpenAI не беше структурирана като типична корпорация с големи части от капитала, контролирани от основателите.

По-скоро тя беше част от организация с нестопанска цел, създадена през 2015 г.

Бордът на директорите контролира нестопанската организация, която "действа като цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI", според информация в блога на компанията.