Новите банкови заеми в Китай са скочили с повече от очакваното и достигнат исторически връх за януари, тъй като централната банка на страната предприе мерки за подпомагане на буксуващата икономика, засилвайки очакванията за повече стимули през следващите месеци.

Управляващите в страната се ангажираха да въведат допълнителни мерки в подкрепа на по-слабото от очакваното възстановяване на втората по големина икономика в света след края на кризата с недвижимите имоти и продължителния спад на фондовия пазар.

Китайските кредитори са склонни да отпускат заеми в началото на годината, за да привлекат по-качествени клиенти и да спечелят пазарен дял.

Китайският модел на растеж вкарва Пекин във все повече търговски конфликтиНарастващата тревога от китайския промишлен свръхкапацитет, който залива ЕС с евтини продукти, открива нов фронт в търговската война на Запада с Пекин


През януари банките са отпуснали 4,92 трилиона юана (683,7 млрд. долара) нови заеми, достигайки рекордно високи стойности, което е рязко увеличение спрямо декември и надминава очакванията на анализаторите, показват данните на Китайската народна банка.

Кредитирането през януари е нараснало повече от четири пъти спрямо 1,17 трлн. юана през декември и надхвърля предишния рекорд от 4,9 трлн. юана през същия месец година по-рано.

Анализатори, анкетирани от Reuters, очакваха, че новите заеми в юани ще нараснат до 4,50 трлн. през първия месец от 2024.

"Банковото кредитиране през януари е по-силно от очакваното, което ще подкрепи реалната икономика", казва Луо Юнфън, икономист в Huajin Securities. "Занапред паричната политика вероятно ще бъде леко разхлабена".

Оценките на банките могат да нараснат със 7 трилиона долара за пет години


През миналата година китайските банки отпуснаха рекордните 22,75 трлн. юана нови кредити, което е с 6,8% повече спрямо 2022 г. Но ръстът на кредитите на годишна база се понижи до най-ниското си ниво от повече от 20 години през декември, тъй като слабите икономически перспективи оставиха потребителите без амбиции за повече дълг.

Икономиката на Китай нарасна с 5,2% през 2023 г., с което изпълни официалната цел, но възстановяването беше далеч по-колебливо, отколкото много анализатори и инвеститори очакваха, като задълбочаващата се криза с недвижимите имоти, нарастващите дефлационни рискове и слабото търсене продължават да хвърлят сянка и върху перспективите за тази година.

В четвъртък централната банка акцентира, че ще запази политиката си гъвкава и прецизна, за да стимулира вътрешното търсене, като същевременно поддържа ценова стабилност, на фона на признаците за нееднозначно икономическо възстановяване и продължаващите дефлационни рискове.

"В светлината на задълбочилата се дефлация и понижените настроения продължаваме да очакваме още две понижения на основния лихвен процент до края на тази година", посочват от Goldman Sachs.

Годишният износ на Китай спада за първи път от седем години насам Вносът в страната също е намалял с 5,5%, като последното подобно отстъпление е през 2020


Рязко увеличение на ипотечното кредитиране

Кредитите за домакинствата, много голяма част от които са ипотечни, са нараснали до 980,1 млрд. юана през януари от 222,1 млрд. юана през декември, докато корпоративните кредити скачат до 3,86 трлн. юана от 891,6 млрд.

Другата добра новина за банковия сектор за втората по големина икономика е, че растежът на необслужваните кредити в юани също се забавя - до 10,4% спрямо година по-рано, в сравнение с 10,6% ръст през декември. Анализаторите очакваха ръст от 10,4%.

Министерството на финансите на Китай обеща да запази фискалната експанзия през тази година, за да стимулира възстановяването, което предполага, че публичните разходи ще бъдат основният инструмент на правителството за стимулиране на растежа.