На производителя на чипове Nvidia му бяха нужни 24 години като публична компания, за да достигне оценка от 1 трилион долара.

Сега, благодарение на ролята си в задвижването на AI революцията, компанията добави втория трилион към оценката си само за осем месеца.

Пазарната капитализация на Nvidia надхвърли 2 трилиона долара в сутрешната американска търговия в петък. Това прави производителя на чипове една от най-ценните компании в САЩ, която изостава само от Microsoft и Apple.

Чиповете на Nvidia, струващи десетки хиляди долари всеки, се превърнаха в оскъдна, ценна стока, каквато Силициевата долина рядко е виждала.

Те са толкова ценни, че се доставят на Cisco Systems с бронирана кола, каза Флетчър Превин, главен информационен директор на Cisco, по време на срещата на върха в рамките на CIO Network на The Wall Street Journal този месец.

В сряда, след като Nvidia постигна трето поредно тримесечие с надминаващи прогнозите резултати, ръководителите на компанията казаха, че доставките все още са ограничени и че това ще важи за новото поколение AI чипове, които се очаква да бъдат пуснати тази година.

Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор и съосновател на Nvidia, заяви, че генеративният AI поставя началото на вълна от инвестиции на стойност трилиони долари, които според него ще удвоят количеството центрове за данни в света през следващите пет години и ще предоставят пазарни възможности за Nvidia.

„Създава се изцяло нова индустрия и това движи нашия растеж“, посочи той по време на обсъждането на резултатите на компанията в сряда, когато Nvidia отчете тримесечни приходи от 22,1 милиарда долара и прогнозира още 24 милиарда долара за текущото тримесечие, изпреварвайки възходящите очаквания на Уолстрийт.

Хуанг, един от най-дълго управляваните изпълнителни директори в технологичната индустрия, притежава 86,6 милиона акции на Nvidia, според FactSet, оценени на около 68 милиарда долара.

Той полага основите за AI възхода на Nvidia през 2006 г., когато отваря чиповете за цели извън компютърната графика.

Десетки хиляди от най-модерните графични процесори на Nvidia, наречени H100s, обикновено се използват при създаването на най-сложните AI системи. Цената на един е около 25 000 долара, според оценки на анализатори.

Те изчисляват още, че Nvidia може да произвежда около 1,2 милиона от чиповете годишно, но задоволяването на търсенето става трудно. Nvidia проектира чиповете и възлага производството им на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която се сблъсква с предизвикателства в по-късните етапи от процеса на производство, където части от силиций се сглобяват в окончателен чип. TSMC се стреми да удвои капацитета в тези по-късни стъпки тази година.

Нарастващото търсене кара конкурентите да разработват свои собствени чипове, фокусирани върху AI. Сред тях са предложенията на Advanced Micro Devices, Arm Holdings и Intel.

Има и множество стартиращи компании, произвеждащи AI чипове, докато технологичните гиганти изграждат вътрешни звена за разработка. Microsoft представи първия си AI чип, наречен Maia 100, през ноември.

Много анализатори и ръководители в индустрията казват, че предимствата на Nvidia не могат лесно да бъдат подкопани от конкуренцията, благодарение на дълбочината и сложността на софтуера, който компанията използва в изграждането на своите чипове.

На този фон стартъпи и големи технологични компании рекламират колко от чиповете на Nvidia са натрупали. Миналия месец главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зъкърбърг каза в Instagram, че компанията му планира да разполага с 350 000 чипа H100 на Nvidia до края на тази година – това ще струва поне няколко милиарда долара при текущите цени на чиповете.