Докато най-големите световни търговски къщи за енергия се подготвят за водещата годишна среща на индустрията тази седмица в Лондон, се сблъскват с нарастващ проблем - какво да правят с парите си.

Повечето от тях, които са частна собственост и се контролират от служителите си, разкриват малко информация за паричните си средства, собствения капитал или дивидентите. Но според повече от 10 търговски и банкови източници и изчисления на Reuters Vitol, Trafigura, Mercuria и Gunvor разполагат с милиарди долари, дори след като са изплатили рекордни дивиденти.

"Вземаме много по-малко заеми от банките и изчакваме добри инвестиционни възможности. Но те са малко, особено в губещата зелена енергия", казва изпълнителен директор на една от водещите търговски къщи пред информационната агенция.

Търговските къщи, които вече контролират големи области от световните пазари на петрол, газ и електроенергия, изпитват затруднения да продължат разрастването си, а слабата възвръщаемост през последните години на активите, свързани с вятърна, слънчева и водородна енергия, започва да дразни някои инвеститори.

Паричната главоблъсканица вероятно ще бъде една от темите, които ще се обсъждат, докато търговците се събират на приеми и партита в балните зали и кръчмите в Лондон за Международната седмица на енергетиката.

Vitol, най-големият търговец в света, е увеличил общия си капитал до 26 млрд. долара, дори след като е изплатил 5 млрд. долара под формата на рекордни дивиденти, след като е спечелил 15 млрд. долара през 2022 г., показва непубличният му баланс, цитиран от Reuters. Собственият капитал на компанията вероятно ще нарасне до близо 30 млрд. долара въз основа на резултатите ѝ за 2023 г., ако се придържа към прехвърлянето на значителна част от неразпределената печалба към собствения си капитал, твърдят източници на информационната агенция.

Междувременно Mercuria и Gunvor са натрупали по около 6 млрд. долара собствен капитал и неразпределена печалба през последните години.

Друг основен играч на този пазар - Trafigura, разкри в последния си отчет, че собственият му капитал е нараснал почти 2,5 пъти до 16,5 млрд. долара през последните 4 години.

Въпреки това собственият капитал на големите търговски къщи все още е джудже в сравнение с този на големите петролни компании като Shell с нейните 188 млрд. долара или BP - 85 млрд. Допреди десетина години повечето търговци предпочитаха да имат малко активи, ниски капиталови или парични позиции и да изплащат по-голямата част от печалбите си под формата на дивиденти на своите служители акционери. Изключение правеше Glencore, който датира от 70-те години на миналия век и постепенно натрупа активи в сферата на въглищата и металите. Компанията стана публична през 2011 г., като набра 11 млрд. долара.

Хеджиране на риска чрез деривати

Общият собствен капитал се изчислява като разлика между активите, включително неразпределената печалба, и пасивите и е от ключово значение за определяне на стойността на една компания.

През последното десетилетие търговските къщи купуваха активи - от петролни рафинерии до вятърни паркове и метални мини, като използваха печалби и пари, взети назаем от банките, и същевременно поддържаха ниски парични резерви. Това се промени през 2022 г., когато цените на природния газ рязко се повишиха, след като доставките на руски газ за Европа намаляха в резултат на западните санкции срещу Русия.

Търговците често хеджират позициите си с деривати, като обикновено заемат 90% от парите за закупуването им, докато използват собствените си парични средства, за да покрият останалата част. Ако цените се повишат, борсите изискват от тях да внесат още от собствените си парични средства в т.нар. маржин покани.

"Всички ние се сблъскахме с маржин покани и се втурнахме да вземаме заеми от банки. Тогава решихме, че е разумно да заделим повече пари в брой", заявява друг източник от индустрията.

Самофинансиране

Търговци като Trafigura работят с до 150 банки и разполагат с кредитни линии на стойност до 50 млрд. долара.

В разгара на кризата с исканията за допълнително обезпечение търговците използваха изцяло тези линии и някои банки отказаха да увеличат кредитирането, като същевременно ги насърчиха да намерят алтернативи. В същото време повечето търговци решиха да запазят печалбите си като собствен капитал.

"Увеличихме собствения си капитал и в резултат на това по-голяма част от търговията ни се самофинансира", обясняват експертите пред Reuters.

Когато търговците заемат по-малко средства, банките печелят по-малко от лихви и не могат да увеличат кредитирането си за други клиенти, ако държат отворени големи кредитни линии, а те не се използват.

"През 2022 г. банките не обичаха да надвишават кредитните лимити. Но също толкова не им харесваше, когато трейдърите почти не използваха кредитните им линии през 2023 г.", свидетелства банкер от водеща американска банка, като добавя, че очакванията са банковите заеми да се увеличат отново, след като лихвените проценти спаднат и трейдърите харчат повече за инвестиции, “но това все още не се е случило”.

"Понякога трейдърите просто заемат пари и ги връщат на депозит в същата или в друга банка, така че да получават лихва", казва друг източник на Reuters.