Американските борсови индекси се понижиха преди новите данни за икономиката на САЩ тази седмица.

В слаба търговска сесия след ралито, подхранено от Nvidia миналата седмица, S&P 500 падна с 0,4%, Dow Jones Industrial Average загуби близо 62 пункта, или 0,2%, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,1%.

И трите индекса са на път да завършат февруари на зелено, което ще бъде четвърти пореден месец на печалби.

Миналата седмица всеки от индексите се покачи с над 1%, след като хитовите печалби на производителя на чипове Nvidia възродиха ентусиазма относно потенциала на технологията за изкуствен интелект.

В понеделник обаче нямаше такъв катализатор. Акциите на Nvidia затвориха с 0,3% нагоре, след като нараснаха със 17% през предходните две търговски сесии. Няколко други големи технологични акции не се справиха толкова добре - Apple се понижи с 0,7%, а Alphabet падна с 4,4%.

В други кътчета на пазара акциите на Berkshire Hathaway започнаха деня силно, но бързо отслабнаха, завършвайки деня със спад от 1,9%. Годишното писмо на Уорън Бъфет през уикенда разкри 8 милиарда долара печалби от залози в японски акции, но в него инвеститорът отбеляза липсата на възможни цели за придобиване.

Междувременно Domino’s Pizza се покачи с 5,8%, след като отчете по-добра от очакваната печалба и повиши дивидента си.

Инвеститорите ще получат по-добра представа за икономиката в четвъртък, когато Министерството на търговията ще публикува данни за разходите и доходите на домакинствата, както и предпочитания от Федералния резерв измерител на инфлацията.

Очаква се тези данни да потвърдят, че ценовият натиск се е увеличил през януари след отслабване през предходните месеци. Докладите за потребителските и производствените цени по-рано този месец вече показаха, че инфлацията е неочаквано гореща за началото на годината. Това охлади залозите на инвеститорите за това кога Фед може да започне да намалява лихвените проценти.

Сред положителните знаци на пазара е това, че печалбите на фондовия пазар надхвърлиха групата на технологичните титани, известни като Великолепната седморка. 171 акции от S&P 500 са се представили по-добре от индекса от началото на 2024 г. към петък, според анализ на Dow Jones на данни от FactSet. Тези акции представляват повече от 50% от индекса по пазарно тегло.

Това е знак, че пазарът не е в балон, подхранван от AI, казват пазарни стратези, цитирани от The Wall Street Journal.

За годината S&P 500 е нагоре с 6,3%.

На дълговите пазари падащите цени на облигациите доведоха доходността на референтните 10-годишни съкровищни бонове на САЩ до 4,298% от 4,258% в петък.

10-годишната доходност започна февруари с малко под 4%, но се повиши след по-горещите от очакваното данни за работни места и инфлацията. Тя все пак остава доста под нивото от 5%, достигнато миналата есен.

Отвъд океана японските акции отбелязаха още един рекорд. Борсовите индекси в Европа и Китай паднаха.