Широкият индекс на САЩ S&P 500 се понижи в сряда, притиснат от спада на технологичните акции

Бенчмарк индексът падна с 0,2%, след като отбеляза 17-ия си рекорд за годината ден по-рано. Технологичният Nasdaq Composite загуби 0,5%. Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,1% или 38 пункта.

Четири от 11-те сектора на S&P 500 завършиха деня на червено.

Спадовете бяха водени от сектора на информационните технологии - най-добре представящият се сегмент през тази и миналата година - който се понижи с 1,1%.

Акциите на производителите на чипове, сред които Nvidia, Intel и Advanced Micro Devices, се отразиха негативно на сектора. Nvidia, най-големият победител от манията по изкуствения интелект, задвижил ралито на фондовия пазар, спадна с 1,1%. PHLX Semiconductor Index загуби 2,5%.

В други кътчета на пазара акциите на Dollar Tree паднаха с 14%, след като търговецът на дребно отчете тримесечна загуба и заяви, че ще затвори близо 1000 от своите магазини Family Dollar.

McDonald's падна с 3,9%, след като каза на конференция за инвеститори, че потребителите с по-ниски доходи се хранят по-често у дома.

Инвеститорите все още анализират данните за инфлацията в САЩ от вторник, които показаха, че потребителските цени са се повишили малко повече от очакваното за втори пореден месец. Инфлацията все пак се понижи значително от скорошния си връх и все още има очаквания Федералният резерв да намали лихвените проценти в даден момент тази година. Това даде тласък на по-рисковите активи като акциите в първите месеци на 2024 г.

За годината S&P 500 е нагоре с 8,3%.

Инвеститорите ще получат нов поглед върху това как се справят потребителите в САЩ в четвъртък сутринта, когато бъдат публикувани данните за продажбите на дребно за февруари.

Въпреки че настроението на Уолстрийт остава определено възходящо, някои анализатори преоценяват кога и колко точно Фед може да намали лихвите тази година. Вече има прогнози за само едно понижение.

Междувременно оптимистите на пазара твърдят, че ралито, което миналата година беше концентрирано до голяма степен в няколко технологични акции, може да продължи да се разширява.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации се установи на 4,191% спрямо 4,154% във вторник.

Фючърсите на американския суров петрол се повишиха с 2,8%, установявайки се на 79,72 долара за барел. Енергийните акции се представиха най-добре в S&P 500, покачвайки се с 1,5%.

Европейските пазари закриха вчерашната търговска сесия предимно с повишения на основните индекси, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира растеж от 0,2%. Акциите на компаниите за търговия на дребно поскъпнаха с 3,3%, като германската Zalando и испанската Inditex бяха сред най-печелившите, след като отчетоха добри годишни резултати.