Ново произведение на изкуството на британския уличен художник Banksy се появи в Лондон.

То представлява зелена боя върху стена на сграда, пред която има силно окастрено дърво. Творбата включва типичен за артиста шаблон на човек, който държи устройство за пръскане на боя.

Снимка на графита е публикувана в официалния сайт на Banksy и в Instagram акаунта му, където той има над 12 милиона последователи.

banksy.co.uk

Последната работа на известния уличен художник предизвика интерес и вълнение в социалните мрежи, включително от страна на депутата и бивш лидер на Лейбъристката партия, Джереми Корбин, който представлява района на северен Лондон, където се появи графитът.

„Банки дойде в Ислингтън! Какво прекрасно произведение на изкуството, доказващо, че има надежда за нашия естествен свят“, пише Корбин в публикация на X.

Тонът му до голяма степен не се вписва в бунтарския почерк на Banksy. Почитателите му в Instagram възприемат новия графит като протест срещу организациите, насърчаващи обезлесяването, както и срещу т. нар. тенденция greenwashing.

Някои коментари гласят, че това не е най-добрата работа на артиста, но други фенове отбелязват шеговито, че им харесва, защото ако някой иска да открадне творбата, трябва да отмъкне дървото и цялата стена на сградата.

През декември произведение на Банкси, показващо три военни дрона върху пътен знак STOP в южен Лондон, беше премахнато от неидентифициран мъж посред бял ден.