Пет пъти по-голяма от Париж. Виждаща се от Космоса. Най-голямата енергийна централа в света, която се очаква да произвежда достатъчно електричество, за да захрани Швейцария. Мащабът на проекта, който превръща безплодната пустиня на ръба на Западна Индия в един от най-важните източници на чиста енергия на планетата, е толкова огромен, че човекът, който отговаря за него, се затруднява да го изпълни.

"Вече дори не правя изчисления", казва Сагар Адани в интервю за CNN.

Той е изпълнителен директор на Adani Green Energy Limited, племенник на Гаутам Адани, втория най-богат човек в Азия, чието състояние от 100 млрд. долара се дължи на Adani Group, най-големият вносител на въглища в Индия и водещ производител на изкопаеми горива в страната. Основан през 1988 г., конгломератът има бизнес в различни области - от пристанища и топлоелектрически централи до медии и цимент.

Подразделението му за чиста енергия AGEL изгражда обширната слънчева и вятърна електроцентрала в западния индийски щат Гуджарат на стойност около 20 млрд. долара. Когато бъде завършена след около пет години, това ще бъде най-големият парк за възобновяеми енергийни източници в света и ще генерира достатъчно чиста електроенергия за захранване на 16 милиона индийски домове.

Успехът на проекта Khavda Renewable Energy Park е от решаващо значение за усилията на Индия да намали замърсяването и да постигне целите си в областта на климата, като същевременно задоволи нарастващите енергийни нужди на най-многолюдната държава в света и най-бързо развиващата се голяма икономика. Въглищата все още представляват 70% от електроенергията, произвеждана в Индия.

Разположен само на 20 километра от една от най-опасните граници в света, разделяща Индия и Пакистан, паркът ще се простира на повече от 320 квадратни километра и ще бъде най-голямата електроцентрала на планетата, независимо от източника на енергия, категорични са от AGEL.

"Това е много голям регион, който е напълно необременен - без дива природа, без растителност, без населени места. Няма по-добра алтернативна употреба на тази земя", смята Адани.

Големите зелени планове на групата не бяха помрачени от бурната година, която тя преживя от януари 2023 г. насам, когато американската компания Hindenburg Research, занимаваща се с къси продажби, я обвини, че е участвала в измами в продължение на десетилетия. Индийският минно-медиен конгломерат заклейми доклада на Hindenburg като "неоснователен" и "злонамерен", което обаче не успя да спре зашеметяващия срив на фондовия пазар, който в един момент изтри повече от 100 млрд. долара от стойността на регистрираните компании. Личното състояние на Гаутам Адани също беше засегнато, като се срина с повече от 80 млрд. долара в месеца след публикуването на доклада.

Оттогава насам обаче магнатът се възстанови и сега групата влага милиарди в сектора на чистата енергия. През следващото десетилетие тя планира да инвестира 100 млрд. долара в енергийния си преход, като 70% от инвестициите ще бъдат предназначени за чиста енергия.

Необходимост за 1,4 млрд. души

Чистата енергия на Adani Group идва в момент, когато Индия си е поставила амбициозни цели в областта на климата. Министър-председателят Нарендра Моди обеща, че възобновяемите източници като слънчевата и вятърната енергия ще задоволяват 50% от енергийните нужди на страната до края на това десетилетие. През 2021 г. Моди пое също така ангажимент, че Индия ще постигне нулеви нетни емисии до 2070 г. - няколко десетилетия по-късно от развитите икономики.

Правителството си е поставило задачата до 2030 г. да изгради 500 гигавата (GW) мощности за производство на електроенергия от неизкопаеми горива. AGEL, най-голямата компания за възобновяема енергия в страната, има за цел да осигури поне 9% от тази мощност, като само от нейния парк Khavda в Гуджарат ще бъдат генерирани близо 30 GW.

Неуспешният преход към възобновяеми енергийни източници не е вариант, акцентира Адани:

"Индия няма друг избор, освен да започне да прави неща в немислим досега размер и мащаб".

Това е така, защото през следващите години търсенето на енергия в най-многолюдната страна в света ще се увеличи. Индия е трета в класацията за потребление на енергия, въпреки че то, както и емисиите на глава от населението, са по-малко от половината от средното за света, сочат данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ). Това обаче може бързо да се промени. Благодарение на нарастващите доходи, търсенето на енергия се е удвоило от 2000 г. насам, като 80% от него все още се покрива от въглища, нефт и твърда биомаса. През следващите три десетилетия бързо разрастващата се икономика се очаква да отбележи най-големия ръст на търсенето на енергия сред всички страни в света, смята МАЕ.

"Ако Индия направи това, което направи Китай, ако Индия направи това, което направи Европа, ако Индия направи това, което направи САЩ, тогава всички ние ще се сблъскаме с много, много мрачно климатично бъдеще", категоричен е Адани, позовавайки се на историческото използване на изкопаеми горива при развитието на тези страни.

Според анализаторите Индия има всички предпоставки да расте с годишен темп от поне 6% през следващите няколко години и може да се превърне в третата по големина икономика в света преди края на това десетилетие. С развитието и модернизацията на страната градското население ще се увеличи, което ще доведе до масово нарастване на строителството на жилища, офиси, магазини и други сгради. Очакванията са през следващите 30 години Индия ще увеличава броя на градското си население с еквивалента на един Лондон всяка година.

Респективно, търсенето на електроенергия се очаква да нарасне рязко през следващите години поради фактори, вариращи от подобряване на стандарта на живот до изменението на климата. Последните предизвикват смъртоносни горещини в Индия и в резултат на това през следващите години ще се наблюдава рязък скок на броя на климатиците. До 2050 г. общото търсене на електроенергия от климатици в страната ще надхвърли общото потребление на енергия в цяла Африка днес, изчисляват от МАЕ.

А Индия не може да разчита на изкопаеми горива за своите нарастващи нужди, без това да има катастрофални последици за глобалните усилия за справяне с климатичната криза.

"Ако се добавят 800 GW топлинни мощности на въглища, това само по себе си ще убие всички други инициативи за устойчива енергия, които се провеждат по целия свят, по отношение на въглеродните емисии", посочва Адани.

От двете страни на улицата

Зелените планове на конгломерата са впечатляващи, но експертите по климата са критични към продължаващите му огромни инвестиции в изкопаеми горива.

Групата Adani е не само един от най-големите разработчици и оператори на въглищни мини в Индия, но също така управлява спорната въглищна мина "Кармайкъл" в Австралия, която е обект на ожесточена съпротива от страна на активисти за борба с изменението на климата, които твърдят, че тя е "смъртна присъда" за Големия бариерен риф.

"Вместо да инвестира милиарди в нови проекти за изкопаеми горива, Индия би имала много по-голяма полза, ако Адани вложи 100% от усилията и ресурсите си в разработването на евтини технологии с нулеви емисии", добавя Бъкли.

В момента това не е възможно, контрира Адани, тъй като повече от 600 млн. души в страната "ще влязат в групата на хората със средни и по-високи доходи през следващото десетилетие, десетилетие и половина”.

“Те не могат да бъдат лишени от основни енергийни нужди", категоричен е той. “Всички биха били щастливи, ако можехме 100% от нужното да бъде осигурено от устойчиви енергийни източници, но на практика това не е възможно в момента”.

Адани също така заявява, че активистите в развитите страни, които в миналото са отделяли повече парникови газове, често не са в състояние да разберат зашеметяващото предизвикателство, пред което е изправена Индия - да развие едновременно икономиката си и индустрията си за чиста енергия.

"Мисля, че е много важно да се уважава и фактът, че всяка страна има своето право да се увери, че собствените ѝ граждани са добре обслужвани от енергийна гледна точка", посочва Адани.