Един от двамата ръководители на Binance, задържани в Нигерия, e избягал, докато нигерийското правителство повдигна нови обвинения за укриване на данъци срещу глобалната борса за криптовалута, предава CNBC.

Според местните медии Федералната служба за вътрешни приходи на Нигерия (FIRS) е обявила в понеделник, че е повдигнала срещу Binance четири нови обвинения, свързани с укриване на данъци, във Федералния върховен съд в Абуджа.

Крипто борсата е изправена пред обвинения за предполагаемо неплащане на ДДС и данък върху доходите на компанията, за неподаване на данъчни декларации и съучастие в подпомагане на клиенти да укриват данъци чрез платформата, се казва в докладите.

По-рано този месец The Wall Street Journal съобщи, че в края на февруари нигерийските власти са задържали двама висши ръководители на Binance - Тигран Гамбарян и Надим Анджарула.

Гамбарян е американски гражданин, ръководител на отдела за финансови престъпления на Binance.

Анджаруала, гражданин на Обединеното кралство и Кения, е регионален мениджър на Binance за Африка.

През уикенда се появиха съобщения, че Анджаруала е избягал в петък от къщата за гости в Абуджа, където двамата са били под наблюдение.

„Бяхме осведомени, че Надим вече не е задържан в Нигерия. Нашият основен фокус остава върху безопасността на нашите служители и ние работим в сътрудничество с нигерийските власти, за да разрешим бързо този проблем“, казва говорител на Binance пред CNBC.

Междувременно страната води преговори с Интерпол за осигуряване на международна заповед за арест на Анджаруала, съобщи Reuters, позовавайки се на съветника по националната сигурност на Нигерия.

Семействата на двамата служители отказват коментар за момента, но направиха изявления на 20 март след изслушване, на което нигерийските власти удължиха задържането им.

„Надим няма правомощия да взема решения на високо ниво в Binance и аз отново моля от дъното на сърцето си нигерийските власти да позволят на него и Тигран да се върнат у дома, докато продължават дискусиите си с Binance. Също така призовавам правителствата на Великобритания и Кения да направят повече, за да върнат Надим у дома при нас“, каза съпругата на Анджаруала – Елае.

Съпругата на Гамбарян Юки заяви, че не знае какво да каже на двете си деца за отсъствието на баща им.

„Тигран е световно признат за работата си в правоприлагането и много от колегите му биха казали, че непрекъснатите му усилия са това, което поддържа крипто валутите безопасни и чисти“, каза тя.

Гамбарян и Анджарвала бяха задържани в Нигерия на 26 февруари, въпреки че никой от тях не беше обвинен в престъпления.

Правителството на Абуджа обвини техния работодател, че сее хаос върху местната валута на страната.

Нигерийската найра е една от най-зле представящите се валути в света и е загубила почти 70% от стойността си спрямо щатския долар през последната година. През последните години нигерийците се обръщат към криптовалутите, за да защитят спестяванията си от падащата валута и растящата инфлация, която достигна близо 30% преди два месеца.

Страната изрази две основни притеснения относно Binance - фактът, че правителството не знае къде отиват парите или как се движат през борсата, и че борсата улеснява спекулациите с цената на наира чрез нейния peer-to-peer пазар.

Правителството твърди, че Binance пере пари и че през борсата са преминали непроследими средства на стойност 26 милиарда долара.

Властите в Абуджа също така твърдят, че трейдърите, използващи тази P2P платформа за търговия на местната валута срещу обвързани с щатски долари стейбълкойни, като tether, са били в заговор относно цената, за да увеличат максимално обменната стойност. Оттогава Binance затвори своята платформа за peer-to-peer търговия в Нигерия.