Пролетта вече е тук – след броени дни сменяме часовника с час напред, прибираме палтата дълбоко в гардероба и подготвяме велосипедите за разходки сред природата.

Рядко обаче се сещаме да направим нещо не по-малко важно – пролетно почистване на професионалния си живот, както го нарича Дженифър Мос, автор на книгата "Отключване на щастието на работното място".

"Умственият безпорядък ни кара да се чувстваме объркани и ни прави по-малко ефективни. Това е нещо като мазето, в което винаги се трупат вещи", обяснява тя пред Fortune.

Жонглираме едновременно с множество задачи, потъваме в непрочетени имейли и се сблъскваме с непрестанната умора от мащаба на всичко, което трябва да свършим.

Нови изследвания установяват, че 82% от работещите са изложени на риск от прегаряне, характеризиращо се с чувство на умора, стрес и раздразнителност, които вредят на благосъстоянието, производителността и ефективността.

И докато дните летят, не намираме време да забавим темпото и да видим какво работи и какво не, допълва Мос.

Времето все не ни стига, но подценяваме силата на това да свършим нещо в краткосрочен план, което ще улесни професионалния ни живот в дългосрочен. И за разлика от разчистването в гардероба, реорганизацията в работата може да бъде направена в началото на всеки сезон.

Ето три съвета за пролетно почистване в професионалния живот, които препоръчва Мос.

1. Започнете от пощата

Съветът да се занимавате с всеки непрочетен имейл би накарал повечето хора да спрат да четата тази публикация.

В световен мащаб изпращаме над 300 милиарда имейла годишно, така че вероятността да стигнем и поддържаме нулева нетна стойност е малка.

"Намираме се във фаза на дигитално неразположение", казва Мос и предлага да помислите за най-стресовите писма в пощенската си кутия. Вие ли ви се свят от ненужни абонаменти за бюлетини? Замислете се.

След като имате представа за това, което ви тормози най-много, отделете 10 минути, за да се справите с него още в началото на деня. Ако имате например 50 абонамента, започнете всяка сутрин да се отписвате от пет.

Създавайте и пускайте имейли в тематични папки по 10 минути дневно в продължение на две седмици.

Алтернативно, направете си папка "Задачи" и сутрин сложете в нея всичко, на което трябва да отговорите през този ден. Ако сте мениджър и сте в безброй имейл теми, отделете няколко минути, за да разберете в кои искате да участвате и от кои можете да се откажете.

Освен личното сутрешно почистване, помислете дали да не поговорите с вашия мениджър или екип за най-ефективния начин за оптимизиране на комуникацията.

"Преди бяхме уморени от имейли, но след това добавихме Slack и Teams и Google Docs и всички тези места, където споделяме и чрез писмен текст", казва Мос.

"Ако не е необходимо да изпращате имейл, има ли начин да използвате друга комуникация? Защо не телефонно обаждане, например?"

2. Контролирайте видео срещите

Хибридната работна среда след пандемията често изисква дигитални разговори, но оценката на видовете и количеството на срещите е от съществено значение за намаляване на умората.

"Защо смятаме, че стиловете на работа и навиците, които сме усвоили по време на глобална пандемия и катастрофална криза са неща, които трябва да продължим да насърчаваме в бъдещет?", пита Мос и допълва: "Трябва да се пренастроим."

Експертът съветва да обсъдите следните въпроси с екипа си:

• Кога е оптималното време за престой за вас?

• Има ли срещи, които можете да съкратите до 15 минути?

• Може ли да сте по-стриктни относно дневния ред?

• Не влизате ли постоянно в среща за проблем, който може да бъде решен с по-кратка комуникация?

• Има ли момент в срещата, в който може да създадете цели, които не изискват друга среща за проследяване на изпълнението им?

"Непрекъснато провеждаме срещи, за да се подготвим за срещи и след това срещи след срещи, за да обсъдим тези срещи", обобщава Мос.

3. Дайте приоритет на баланса

Чували сте го неведнъж, но е вярно: здравословният баланс между работата и личния живот може да ви направи по-енергични, ангажирани и щастливи.

Като начало Мос предлага да проверите себе си и да видите какъв самоналожен натиск си оказвате всеки ден.

Трябва ли да проверявате имейла си когато се събудите, или можете да практикувате бавна, релаксираща сутрешна рутина – дори и за 10 минути, като част от пролетното си пренастройване?

Има ли начини да се чувствате по-малко претоварени по време на работния ден? Справянето с няколко задачи наведнъж е стресиращо. Мултитаскингът също така не е здравословен за мозъка и не помага да запомним важните неща.

Помислете дали да не опитате техника, при която да работите без разсейване в продължение на 20 минути и да правите 5-минутна почивка няколко часа всеки ден.

Ако получите няколко задачи наведнъж, можете ли да помолите ръководителя си да ви даде достатъчно време да се съсредоточите върху всяка от тях и да разработите план?

Мос казва, че ръководителите често не са наясно с всички задачи, възложени на служителите, така че не е лоша идея да ги информирате за вашия работен процес и срокове.

"Това е чудесен начин да им напомните подсъзнателно, че и вие имате много задачи, и двамата сте заедно в това.", допълва Мос.

Пролетното почистване в работата е свързано и с промяна на начина, по който мислим за нея и за спешността, която придаваме на задачите.

"Никой не иска след време да съжалява, че не е излязъл с приятели или не е вечерял със семейството си, или просто е пропуснал онези неща, които все още носят радост в живота му. Хората са обсебени от работата си и трябва да променят тези граници. А какво по-подходящо време има за това от пролетта?", допълва Мос.