"Вярвам, че трябва да се грижа за себе си, да се храня балансирано и да правя стриктни упражнения", казва Патрик Бейтман в "Американски психар".

Той е инвестиционен банкер със скрита самоличност на сериен убиец, изигран от Крисчън Бейл във филмовата адаптация от 2000 г. на романа на Брет Ийстън Елис от 1991 г.

Според автора на романа, "Американски психар" е сатира на начина на живот на нюйоркските юпита през 80-те години на 20-ти век, представяйки общество, доминирано от хедонизъм, материализъм и нарцисизъм.

"Странно е как този герой е внедрен в културата днес по начин, по който абсолютно не е бил през 1991 г.", казва Елис пред Publishers Weekly по повод 20-годишнината на романа. "Патрик Бейтман сякаш олицетворява качества на мъжествеността, които разцъфтяват в края на 80-те и началото на 90-те години", допълва той.

Филмът представя сложната сутрешна рутина на главния герой, която (лишена от по-широкия сатиричен контекст), се превръща в наръчник за млади мъже, пише BBC.

"Американски психар" е обект на онлайн дебати, като аудиторията е разделена на млади мъже, приемащи образа на главния герой като пародия и такива, за които е идеал. Във втората група е интернет общността на looksmaxxing.

Looksmaxxing твърди, че се занимава с "максимизиране" на външния вид. Целта е човек да изглежда възможно най-привлекателно според набор от критерии, като особено значение се отдава на челюстите, очите и телосложението.

Тенденцията съществува от поне десетилетие, но напоследък е популяризирана и предефинирана в TikTok, където достига до все по-широк кръг от тийнейджъри, предразположени към субкултурата "маносфера". Създадена в противовес на феминизма, тя се отнася до мрежа от уебсайтове и онлайн общности, пропагандиращи мъжественост и омраза към жените.

Looksmaxxing дава "оценки" на аспектите на външния вид на мъжете, като се фокусира по-специално върху челюстта, мускулатурата и кожата. Потребителите на се стремят да повишат резултатите си чрез "softmaxxing" (като например изгаряне на повече калории, отколкото се изразходват) и "hardmaxxing" (използване на стероиди, трансплантация на коса или козметична хирургия).

"Това е наистина шокиращо", обяснява пред BBC д-р Стюарт Мъри, директор на Програмата за хранителни разстройства в Университета на Южна Калифорния. "Теориите в TikTok не се основават на доказателства, но се представят като наука", предупреждава ученият.

22-годишният Карим Шами е едновременно жертва и лидер на тенденцията за промяна на външния вид. Той има 1,5 млн. последователи в TikTok и е гледал "Американски психар", когато бил 18, точно преди "преобразяването" си (ключова част от looksmaxxing в TikTok).

"Там имаше нещо, което аз нямах, а именно грижа за себе си", казва Шами пред BBC. "Филмът ми хареса, не защото можех да се асоциирам с един психопат. Не ми харесваха нещата, които той правеше", уточнява младият мъж.

През 2012 г. Шами и семейството му бягат от войната в Сирия. В новото си училище в Ливан той разказва, че връстниците му са го тормозили заради външния му вид.

На 18-годишна възраст Шами се преобразява: включва упражнения, лечение на акне, нова прическа и, разбира се, мюинг –техника, при която езикът се опира в небцето с надеждата, че така ще се оформят по-изящни челюсти.

Мюинг е кръстен на противоречивия британски ортодонт Джон Мю, който разработва практика, наречена "ортотропика", обект на новия документален филм на Netflix Open Wide. През януари Американската асоциация на ортодонтите заяви, че "научните доказателства в подкрепа на твърденията за извайване на челюстта са толкова тънки, колкото конец за зъби".

След като се премества в САЩ и учи в Калифорнийския университет в Сан Диего, Шами започва да публикува съдържание за lookmaxxing в TikTok, в категорията видеоклипове "glow up". В социалните медии "glowing up" се отнася до конвенционални трансформации, обикновено включващи значителна промяна на външния вид. Има цели общности за споделяне на "напредъка", независимо дали става въпрос за изчистване на акне, отслабване, изграждане на мускулатура или просто преминаване през пубертета.

Шами провежда онлайн курс, който предлага уроци как да "овладеете изкуството на лицевата естетика". В него, както и в looksmaxxing, се набляга на числата. В някои форуми потребителите, които изпращат селфита, получават оценка как външният им вид се вписва в определена скала.

Д-р Стюарт Мъри обяснява, че твърдостта по отношение на числата често е характерна за общностите, свързани с хранителни разстройства. Експертът специализира в изследването на мъжките хранителни разстройства.

Мускулната дисморфия например често се пренебрегва и отхвърля от медицинските специалисти. Мускулно ориентираното разстройство на храненето при мъжете е налице от десетилетия, като началото му е поставено от ерата на Арнолд Шварценегер през 80-те години и е подхранвано от медийното представяне на мускулатурата като желана и постижима чрез ограничаване на храненето и употреба на стероиди.

Уязвимите тийнейджъри, които израстват в социалните мрежи, са особено податливи на самоизтъкване и обсебване от външния вид. Този умствен стереотип е вреден, тъй като насърчава усвояването на недостижими идеали за красота, което води до неудовлетвореност от телесното тегло и форма.

Често споменаван в looksmaxxing, културистът и YouTube-ър Азиз Сергеевич Чейвършиън, или Zyzz, е привърженик на мускулно напомпване, а последователите му се наричат "екипажът на естетиката". Той умира от сърдечен удар на 22-годишна възраст през 2011 г. Според майка му, аутопсията е показала, че недиагностицирано сърдечно заболяване, което е предизвикало спиране на сърдечната дейност.

Ако се върнем на историята на Шами обаче, той не е бил топло посрещнат в общността на looksmaxxing.

На прага на зрелостта неговият образ "избухва" в социалните медии, след като потребители качват негови снимки преди и след, което нарича "токсичен, черноглед" форум за looksmaxxing.

"Нямах понятие за термина "looksmaxxing", докато не бях публикуван в техните форуми, където потребителите ме мразеха и ме питаха дали съм се преобразил с операция, или не", казва Шами. "Някои ме мразеха, защото разпространявах информация как да подобриш себе си".

Критиците, които твърдят, че looksmaxxing затвърждава нереалистични физически очаквания, което води до нарушаване на хранителните навици сред тийнейджърите.

А Шами отговаря, че ако възрастните се тревожат от нереалистичните очаквания онлайн, трябва да включат в тях и гримьорската индустрия, която от години таргетира жени и момичета в социалните медии.

Онлайн "наръчниците за усъвършенстване" варират от полезни (основно хигиенни съвети) до вредни (разпространяване на расизъм, сексизъм и дисморфия на тялото). За да се ориентират, д-р Мъри препоръчва на родителите да преглеждат съдържанието с децата си.

Експертът твърди, че самоопределянето на външния вид е опасно, тъй като насърчава младите хора да се оценяват въз основа на теглото или възприеманата привлекателност.

В частност при младите мъже, нарушенията в храненето могат да бъдат прикрити чрез натрупване на мускулна маса и прекомерни физически упражнения.

Лечението на хранителните разстройства включва терапия, медицинско наблюдение и медикаменти. Независимо дали пациентът е жена или мъж, то трябва да се съсредоточи върху възстановяване на теглото, казва д-р Мъри.

"За момчетата и мъжете съществуват допълнителни бариери при лечението с конструирането на мъжествеността", допълва той и предупреждава, че зад привидното самоусъвършенстване при lookmaxxing се крие послание, което може да доведе до психологически щети.

"Ако попаднем в капана на неудовлетвореността и ниската самооценка, ако всичко, което ви интересува касае числа, цвят на кожата или контури на лицето, това намалява стойността ви като личност. Нека мъжете се съсредоточат върху по-устойчиви начини за генериране на самочувствие и идентичност", съветва той.