Прибирате се изтощени от работа, а от вратата вече чувате да звучи любимата ви мелодия.

Градусите през деня се покачват, но вие сте спокойни, защото имате достатъчно интелигентна отоплителна система, която сама да намали температурата, съобразена с околната среда навън.

Докато сте в командировка, знаете какво се случва в дома ви и разполагате включително със сензор за наводнение. Дори случай на авария има решение – интелигентният сензор може автоматично открие източника и да затвори клапана, откъдето идва течът.

Това са само няколко сценария, които показват как персонализирането става все по-важно в света на интелигентната домашна автоматизация.

Тези нови постижения вече са тук и променят начина ни на живот, пише Fast Company.

Революцията в областта на интелигентните домове обещава автоматизирано и взаимосвързано бъдеще, в което всяко устройство и система в дома работят в хармония, за да предвиждат нуждите ни, да обогатяват ежедневието ни и да засилват въздействието на нашите действия върху света.

Независимо дали става въпрос за приглушаване на осветлението с гласова команда, намаляване на потреблението на енергия или дистанционно наблюдение на мерките за сигурност на дома ви, потенциалът изглежда неограничен.

Факторът AI

Благодарение на изкуствения интелект AI гласовите асистенти като Alexa и Siri стават все по-интуитивни и се учат от нашето поведение, за да предвидят нуждите ни.

Това дава възможност за по-автоматизирани процедури като регулиране на термостата или поръчка на хранителни продукти, а асистентите рационализират задачите и увеличават удобството.

Тъй като AI променя начина, по който взаимодействаме с технологиите, потребителите на интелигентна домашна автоматизация се чувстват все по-комфортно.

Според проучване на Parks Associates през 2023 г. всяко американско домакинство има средно 17 свързани устройства. Това е решаващ момент за производителите да спечелят доверието на потребителите, предлагайки им най-съвременни технологии, интегриращи решения за интелигентна домашна автоматизация.

Светлина към по-добър живот

Една от областите със значителен напредък е интелигентното осветление, което се фокусира върху насърчаването на по-здравословен начин на живот.

През 2022 г. световният пазар на интелигентно осветление е достигнал над 15 млрд. долара и се очаква ръст с 22,1% годишен темп на растеж между 2023 и 2030 г.

Производителите включват функции като синхронизиране и регулиране на цветовата температура, за да имитират естествените модели на светлината.

Тези системи не само допринасят за подобряване на качеството на съня и производителността, но и пестят енергия, като регулират нивата на яркост в зависимост от времето на деня и индивидуалните предпочитания.

Изберете кои светлини в дома си искате да затъмните и отбележете мощността им. Това ще ви помогне да изберете подходящия продукт за вашите нужди.

Освен това можете да определите кои светлини и устройства се нуждаят от основен превключвател. Чрез оптимизиране на условията на осветление в зависимост от времето на деня и индивидуалните предпочитания тези интелигентни системи подобряват качеството на съня, производителността и цялостното благосъстояние.

Бъдете свързани, останете защитени

Един от начините, по които производителите на интелигентна домашна автоматизация могат да изградят доверие у своите клиенти, е като отдадат приоритет на поверителността и сигурността на данните им.

Повечето интелигентни устройства разчитат на облачни сървъри, което означава, че всеки път, когато регулирате термостата или задавате въпрос на виртуалния асистент, тези данни се изпращат за обработка към отдалечен сървър. Всяка команда, подадена на смарт устройството, и всяка настройка, която то прави самостоятелно, се записва и с течение на времето тези данни формират цялостна картина на начина на живот на потребителя.

Някои интелигентни устройства използват криптирани връзки. Освен това локално работещите устройствата добавят още едно ниво на защита, тъй като предлагат вградени уеб сървъри и контрол на интерфейса за програмиране на приложения (API), което им позволява да функционират и взаимодействат без необходимост от външен трансфер на данни.

Някои компании създават интелигентни пакети за сигурност, които предлагат набор от устройства за настройване на персонализирани зони за аларма, отваряне и затваряне на врати и прозорци, получаване на незабавни известия.

Активирането на сцена "режим на отсъствие" може да заключи всички врати, да задейства системата за сигурност, да спусне щорите и да активира чувствителни на движение сензори срещу потенциални нарушители.

Може и да създаде впечатление, че някой си е у дома. Използването на колекция от Bluetooth устройства, например, добавя допълнително ниво на защита с непрекъснато наблюдение, което осигурява спокойствие, независимо къде се намирате.

Практична устойчивост

Тъй като разходите за енергия се увеличават, а опасенията за околната среда нарастват, потребителите търсят начини да намалят въглеродния си отпечатък и сметките си за комунални услуги

Възможното решение са устройства, които позволяват на собствениците на жилища да наблюдават и управляват потреблението на енергия в реално време с предоставяне на ценна информация за моделите на потребление.

Интелигентната домашна автоматизация предлага повече от спестяване на средства от сметките за енергия. Тя има потенциала да допринесе значително за по-широките цели на обществото и околната среда.

Правителствата и организациите могат да играят решаваща роля, като предлагат стимули за енергийно ефективни инсталации, което позволява на потребителите не само да намалят индивидуалните си сметки за енергия, но и да допринесат колективно за намаляване на потреблението на енергия и натоварването на мрежата.

Областта на енергийния мениджмънт непрекъснато се развива с появата на нови технологии и методологии. От интелигентни термостати до енергоефективни уреди, те дават възможност на собствениците на жилища да поемат контрола върху потреблението на енергия и да допринесат за по-устойчиво бъдеще.

Оперативна съвместимост в интелигентна екосистема

Оперативната съвместимост е друга ключова тенденция, която стимулира интелигентната домашна автоматизация.

Потребителите вече не искат изолирани системи, а безпроблемна интеграция между устройствата и платформите.

Участниците в индустрията си сътрудничат за установяване на общи стандарти, които позволяват на различните устройства да комуникират ефективно помежду си.

Ако например искате да настроите температурата и вентилацията в зависимост от времето или вашите предпочитания, можете да създадете сутрешна програма, която постепенно да увеличава температурата на термостата.

Рутината може да включва интелигентни щори, които се отварят, за да влезе естествена светлина, а след това се включва успокояваща музика, за да ви събуди нежно. Тази оперативна съвместимост подобрява изживяването, но и насърчава иновациите и възможностите на интелигентния дом.

Признавайки, че всяко жилище и семейство са уникални, марките предлагат продукти с вградени таймери, графици и възможности за персонализирани скриптове, които да се адаптират към индивидуалните нужди и предпочитания.

Независимо дали вашият интелигентен дом пуска любимата ви песен, когато се прибирате или знае най-добрия начин да ви събуди сутрин, бъдещето е изпълнено с ярки възможности.

С фокус върху персонализацията, сигурността, устойчивостта и съвместимостта, автоматизацията на интелигентния дом е необходим лукс в дигиталната ера, позволяващ по-ефективен, удобен и свързан живот.