Кариерата на човек се състои от милиони решения. Поради тази причина най-важният навик на успешните хора е да вземат добри такива. А след като вземат решение, те не прекарват времето си в притеснения дали то е правилно или не.

Успешните хора се справят с последствията от решенията си, когато те възникнат, и продължават напред. Да, неминуемо могат да вземат някои "грешни" решения, но това е част от развитието и растежа.

Колебанието при вземането на решения е най-големият проблем, тъй като държи човек на практика в задънена улица. Нещо повече, невземането на решение само по себе си също е решение.

В офиса много служители използват оправданието, че се нуждаят от повече данни и информация, за да правят избори, но в действителност след определен момент събирането на данни може да стане контрапродуктивно, тъй като трупането на твърде много информация често е просто инструмент за отлагане, за да се избегне извършването на нещо неудобно. А истината е следната – човек може да обмисли почти всички потенциални развития и резултати, до които може да доведе дадено решение, но никога не може да знае със сигурност какво ще се случи. Законът за непредвидените последици гласи, че никога не можем да знаем всички потенциални резултати от дадено решение, докато то не започне да действа.

И така, как можем да вземаме по-добри и по-бързи решения? Fast Company посочва четири стъпки, които работещите могат да използват, за да вземат по-ефективни решения както за кариерата си, така и за личния си живот:

Доверете се на интуицията си

Първо, научете се да се възползвате от вътрешните си усещания. Това изисква практика, защото може да е трудно да се направи разлика между чувството на тревога и инстинктите. Важно е да научите знаците, че интуицията ви говори с вас.

Задайте си например въпроса: "Кога съм се противопоставял на силното си вътрешно усещане и това е било добре за мен?". Определено не са много хората, които могат да дадат подобен пример.

Вслушването в интуицията и предчувствията е научно обосновано. Изследователите са установили, че интуицията ни може да бъде ефективен и бърз начин за вземане на добри решения.

"Научните експерименти потвърждават, че докато съзнателното обмисляне дава по-добри резултати при простите избори, за сложните решения, включващи множество фактори, е по-подходящо подсъзнателното обмисляне", казва Хортенс льо Джентил, автор на книгата „Aligned: Connecting Your True Self with the Leader You’re Meant to Be“ (Свържете истинската си същност с лидера, който трябва да бъдете).

Правете надлежна проверка. В рамките на разумното

На второ място, използвайте мозъка си, за да обмислите логически потенциалните резултати от решението си и да направите всички необходими проверки. Не забравяйте, че никога не можете да анализирате всички възможни резултати, защото никога няма да имате достатъчно данни, за да предвидите всичко със 100% точност. Нито едно решение не е перфектно.

Ако се чувствате в безизходица, разгледайте потенциалното въздействие на това да не вземете решението и дали това ще означава да останете в слаба позиция. Ние сме устроени така, че да останем в зоната си на комфорт, но когато погледнем към цената на пропуснатите възможности, това може да ни помогне да се придвижим напред.

Проследявайте резултатите и се адаптирайте

Трето, важно е да проследявате резултатите от решенията си. Ако резултатите от дадено решение вървят според очакванията в рамките на определения от вас срок, чудесно. Ако нещата обаче не вървят според очакванията, разгледайте причините за това и дали не е необходимо да коригирате подхода си.

За съжаление, много служители, ръководители и компании подминават този етап. Това може да се дължи на егото на човека (който не иска да признае неуспеха си или че е взел "грешно" решение) или защото е по-лесно просто да продължи напред. Ако обаче искате да вземате по-добри решения, трябва да проследявате резултатите си и да ги коригирате, когато е необходимо.

Търсене на поуки

На четвърто място, за да вземате по-добри решения, трябва да се замислите какво можете да научите от всяко вече взето такова. Ако нещата не са се развили така, както сте се надявали, погледнете къде може да сте допуснали пропуски в процеса.

Не сте послушали интуицията си? Взели ли сте решение от страх? Не сте предприели действия, за да коригирате взетото решение? Или пък все пак всичко е минало така, както сте се надявали?

Независимо от отговора, вие натрупвате знание за себе си и се превръщате в човек, който взема по-добри решения.