Тя е само на 25 години, а вече е име в бойните спортове. Експлозивната агресия, която демонстрира в октагона ѝ носи 11 победи. Но тя е спортист, който се бори за своето място под слънцето. И, съдейки по досегашното й представяне, изобщо не е за подценяване.

Тя е Дакота Дичева, наполовина българка, наполовина англичанка. Състезава се в престижната верига PFL. Досега няма загуба и ако продължава в същия дух, я очакват големи постижения.

Дичева е родена е Манчестър през 1998 г. Майка й е известна спортистка, шампионка по кик-бокс – Лиса Хауърт. Баща й е Иво Дичев, родом от Самоков, който също се занимава с бойни изкуства.

Дакота навлиза в спорта в ранна възраст. След това обаче временно решава, че бойните изкуства не са за нея и се отказва за кратко. Казва, че по онова време майка й я оставила сама да реши какво да прави с живота си и не ѝ е оказвала натиск, което се оказало успешна стратегия, защото сама поискала да се върне. По време на почивката си от бойния спорт се занимава с гимнастика. Когато е 12-13 годишна решава да се върне на ринга. Малко след това вече е убедена, че това ще е нейната кариера.

Дичева се занимава с муай-тай преди да реши да премине към ММА. Към днешна дата тя е шампион на множество аматьорски турнири. Като професионалист няма загубен мач.

На ринга тя често търси нокаута и вероятно затова 9 от двубоите ѝ са завършили по този начин. Останалите два приключват с победа по точки и събмишън. Тя залага предимно на боя в стойка като сама казва, че по-късно е започнала да тренира джу-джицу. Нейните противници са наясно и затова често се опитват да я свалят на пода, смятайки, че в така ще я победят по-лесно. Досега не са успели.

Наскоро тя победи Лиса Молдин в Тексас с нокаут в първия рунд. Така Дакота се превърна в една от претендентките за голяма награда в турнира – 1 млн. долара.

Дичева държи на българските си корени. Винаги влиза в октагона с двойно знаме – българското и английското. Казва, че често идва в България. Баща ѝ е от Самоков, като тя има и роднини в Дупница. Твърди, че тези градове ѝ допадат повече от София. В интервю за ютуб канала „Спортната джунгла“ Дакота разказва, че обича българската храна:

„Просто не мога да спра да ям. Обичам кюфтета и кебапчета, шопската салата. Пилешка супа, боб. Любими са ми“.

Неведнъж Дичева е казвала и че иска да участва в голямо спортно събитие в България.

В родната Великобритания тя отдавна е смятана за голяма надежда в бойните изкуства. Още през 2015 г. The Miror ѝ посвещава материал, в който пита: „Това ли е следващата Ронда Раузи?“.

Раузи бе една от най-големите звезди на UFC. Всъщност тя е сред първите жени, направили сериозна кариера във федерацията и станала световноизвестна звезда. След като прекрати активната си състезателна кариера тя се насочи към кеча. Дичева казва, че е Раузи е неин идол.

През 2022 г., когато подписва договор с PFL, Дакота заявява:

„Тук съм, за да стигна до най-високото ниво. Няма да се задоволя със: „Справих се добре“. Искам да съм световен шампион, независимо дали в PFL или друга верига“.

PFL (Profesional Fighters League) е сравнително нова организация. Основана е през 2018 г. от бизнесмена Дон Дейвис, който година по-рано купува друга организация – WSOF и я преструктурира.

Макар и от скоро в бизнеса PFL се развива с бързи темпове. През миналата година бяха организирани първите събития в Европа със заявката да продължат. В момента Дичева е шампион в категория „Муха“.

Засега изглежда, че тя има всички качества за успешна кариера в бойните спортове. Ако и късметът е на нейна страна, нищо чудно името й да се нареди сред най-големите в женския ММА.