Министерският съвет предлага на президента да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност.

Правителственото решение е прието неприсъствено, съобщава се на официалния сайт на Министерския съвет.

Припомняме, че главен комисар Живко Коцев подаде заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание на 4 април.

"За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система. Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот", посочи той в мотивите си.

На следващия ден - 5 април, Коцев обяви, че оттегля оставката си като главен секретар на МВР.

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки. Очаквам всичко.

Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения", заяви Коцев на брифинг в МС заедно с премиера в оставка Николай Денков.

Коцев отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни, че на 3 април е бил призован като свидетел по наказателно производство. Явил се в Антикорупционната комисия и прокуратурата, след което офисът му и домът му били претърсени.

По време на брифинга стана ясно, че той се е срещал с президента Румен Радев, който е наясно със случая.

Затова премиерът и президентът са се разбрали, че няма да се придвижи процедурата по освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.