Корупцията в България остава основен канал за руска намеса и допринесе за разпадането на управляващата коалиция.

Тези думи на досегашния премиер Николай Денков, който днес предаде поста на служебния министър-председател Димитър Главчев, са цитирани от Financial Times, „докато страната се готви за шестите си избори за три години“, както посочва изданието.

Пред FT Денков казва, че оглавяваният от него за по-малко от година кабинет се е борил да изкорени подкупите и дълбоко вкоренените връзки с Москва. Изданието подчертава, че България е член на ЕС и НАТО, граничещ с Черно море.

„Голяма част от руското влияние в миналото, в енергийния сектор например, дойде чрез корупция“, казва Денков, имайки предвид енергийни сделки, сключени от предишни правителства и облагодетелствали руския енергиен гигант Газпром, посочва FT.

Денков казва още, че „Продължаваме промяната“, остава ангажирана с битката с корупцията, както и с руското влияние.

България не е имала дълготрайно правителство след падането на дясноцентристкия кабинет, воден от Бойко Борисов през 2021 г., поради масови протести срещу системната корупция, пише още в статията на FT, която маркира началото и края на т.нар. „сглобка“. В материала се посочва, че коалицията се е разпаднала, „тъй като ГЕРБ имаше противоречия с партньорите си относно реформите в българската служба за борба с корупцията, службите за сигурност и други агенции“.

Сред сделките, които Борисов осигури, докато беше на поста, беше тръбопроводът, наречен "Турски поток", който според Денков и други български политици е облагодетелствал "Газпром". Такива сделки „трябва да се разследват“, според изказването на Денков пред FT. Борисов от своя страна твърди, че газопроводът не е в ущърб на българските интереси, посочва изданието.

Financial Times цитира анализатори, според които „падането на правителството е трябвало да се очаква, като се има предвид нежеланието на партията на Борисов да подкрепи дълбоки промени в апарата за сигурност и да даде правомощия на прокурорите да преследват корупцията и измамите“.

По-конкретно са цитирани следните думи на Горан Георгиев, анализатор в софийския Център за изследване на демокрацията: „Беше глупаво да се мисли, че старата гвардия няма да защити интересите им. Те няма да се откажат от тази власт." По думите на цитирания анализатор, „либералните партии не са успели да покажат това търпение и упоритост на много по-опитната и утвърдена партия ГЕРБ".

Денков обвинява ГЕРБ, че се е оставил да бъде повлиян от местния олигарх Делян Пеевски, част от опозиционна партия, центристкото Движение за права и свободи, и един от нейните лидери, пише още FT.

Изданието посочва, че Пеевски, който притежава разрастваща се група от компании в медийния, строителния и тютюневия сектор, е поставен под санкции на САЩ през 2021 г. заради „значителната си роля в корупцията в България“. Обединеното кралство последва примера през 2023 г., заявявайки, че Пеевски е „замесен в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на неговата медийна империя“, допълва FT.

Изданието цитира Денков, според когото медийният магнат, превърнал се в политик, има „силно влияние над ГЕРБ“. Той припомня за коалиционните срещи, на които Пеевски е бил поканен от ГЕРБ и в крайна сметка е доминирал в дискусията.

ДПС междувременно заяви, че обвиненията, че партията или Пеевски прокарват руски интереси, са „абсолютно неверни“ и ги определи като „спекулации и опити за манипулация на провалени политици“, посочва FT и цитира изявление на партията, според което Пеевски е „убеден“ защитник на евроатлантическата интеграция и „противник на Русия“.

Цитиран е и говорител на ГЕРБ, според когото „Пеевски е подкрепял кабинета през последните девет месеца, но не е присъствал на вътрешни коалиционни преговори“.

За мотивите, с които Борисов е решил да се премине към поредните предсрочни избори, в статията на FT се посочват следните изказвания на лидер на ГЕРБ:

Че коалиционните му партньори само искат да натрупат по-голяма власт и са въвлечени в "нагла злоупотреба със справедливите обществени очаквания";

Че ГЕРБ няма никакви различия с ПП-ДБ по основните теми като продължаването на съдебната реформа, борбата с корупцията, обаче "нека българските граждани с избори решат кой и как да управлява България".

България е голям производител на боеприпаси по съветски стандарт, използвани от армията на Украйна в нейната борба срещу пълномащабната инвазия на Русия, пише още Financial Times. София е предпазлива от руски саботаж на съоръжения, въпреки че планира да увеличи допълнително производството на индустрията, допълва в статията си изданието.

Денков казва пред FT, че българските оръжейни производители вече работят на пълен капацитет и въпреки политическата несигурност това не трябва да се променя. Той също така призовава партньорите от ЕС да увеличат собственото си производство, допълва изданието.