Разговорите с Австрия – единствената държава, която блокира сухопътния Шенген за България и Румъния, все още вървят.

Това коментира в „На фокус“ по Нова тв финансовият министър в оставка Асен Василев. До края на годината очакваме да бъде взето решението, а самото падане на сухопътните граници – догодина, допълни той.

По повод предстоящите предсрочни парламентарни избори у нас, той заяви, че и Румъния е минала през серия от избори, когато ние сме имали политическа стабилност.

Двете държави се движат в пакет и това помага, вече няма как да ни разделят, допълни финансистът.

По повод темата за служебното правителство и изборите през лятото, Василев беше категоричен, че има един вътрешен министър, успял да ограничи купения вот и това е Бойко Рашков (вътрешен министър в кабинета „Петков“ – б.р.).

На последните избори видяхме над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Вътрешният министър Калин Стоянов не се справи с тази задача да организира честни избори, заяви Василев.

Той подчерта, че когато ГЕРБ загуби изборите 2021 г. не е имало министерство на електронното управление, което е било създадено в кабинета „Петков“, а машините са управлявани от „Информационно обслужване“.

Това е организацията, която се занимава реално с изборите и шефът й е назначен от ГЕРБ преди 10 години, допълни Василев.

Той разкри подробности от срещата си с Бойко Борисов, която лидерът на ГЕРБ оповести преди дни пред медиите по повод провала на преговорите за ротацията.

„По-миналия петък имах четири пропуснати обаждания от Борисов рано сутринта. След това се свързахме и той поиска да се срещнем в НС. Срещата беше много истинска, разговорът тръгна реално как можем да придвижим държавата напред. Аз го попитах един много прост въпрос.

Това, което пише в споразумението, казва нещо много лесно и елементарно – за ВСС, регулаторите, службите не трябва да има предварително уговорен мач, играта трябва да е честна, да не е ясно кой ще спечели мача, конкурсите да не са нагласени.

Моят въпрос беше готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурса?

Той каза „Може би“ и попита дали ние сме готови за това като държава. Може би има право, защото това е истината, за да можем като държава да мръднем напред“, обясни Василев.

Той допълни, че на срещата е разбрал, че ГЕРБ още не са готови да поемат ангажимента, да се случат честно конкурсите. Има чудене, защото това е голяма промяна в България, смята финансовият министър.

Като пример, той обясни как през 2009 г. нашето богатство като държава - БВП на глава от населението, е било 44% от средноевропейското, през 2020 г. е бил с 10% нагоре, а за три години – до 2024 г. е с 64%, тоест по-бързо се придвижваме до средноевропейското богатство.

Ако стигнем до 70%, това е преломната точка, в която в Естония, Латвия, Литва, Ирландия, започват да се връщат мигранти обратно в държавата. За да стигнем до нея, не може да продължим по същия начин, по който вървяхме до момента. Това, което може да се направи като макромерки, е направено. Трябва да имаме държава, в която правилата се спазват и има честни конкурси за назначаване, подчерта Василев.

Той заяви още, че лидерът на ГЕРБ е поискал Василев и Мария Габриел да останат в служебен кабинет, което според министъра е „научна фантастика“. Не съм сигурен, че неуспехът на преговорите е бил предрешен, каза още Василев.

Относно определението за Мария Габриел като „красивото лице на мафията“, той обясни:

„Действието, което тя направи, да внесе при президента папка с имена на министри, които не е съгласувала с нас… не мисля, че това е действие на независим човек.

Мафията е този или тези, които са я накарали да направи това. Мафията е това да се скриеш зад четири дами и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента. Не знам дали е Борисов, дали е тяхната Изпълнителна комисия, дали е имало някакви други хора.

Може би решенията са взимани под влиянието на други партии, но това са мои лични предположения, нямам факти“, допълни Василев.

По въпроса дали ще има забавяне на присъединяването ни към еврозоната заради политическата криза, той заяви:

Миналата седмица Европейската комисия в заключенията на Европейския съвет излезе с много ясно послание, че приветства напредъка на България. Остава да се изпълни само критерият за инфлацията.

Когато го изпълним, в този момент, може да се поиска доклад и догодина може да сме в еврозоната. Това може да го направи и служебен кабинет.