Образованието в учебно заведение от Бръшляновата лига като Харвардския университет например, обикновено се изплаща в дългосрочен план.

Възпитаниците на Харвард, които са получили федерална помощ, работят за средна заплата от 95 114 долара десет години след началото на обучението си, сочи докладът на Министерството на образованието "College Scorecard".

Това е доста над средната заплата от 50 806 долара сред студентите получатели на федерална помощ във всички други четиригодишни висши учебни заведения, отбелязва CNBC.

Преди да стигнат дотам обаче, студентите от Харвард плащат висока цена.

Обучението за учебната 2024-25 г. струва 56 550 долара, според уебсайта на училището. Допълнителните такси, като такива за настаняване, храна и студентски услуги, увеличават общата цена до 82 866 долара.

Въпреки високата сума обаче, голяма част от студентите не заплащат тази цена за образованието си. Ето какви са реалните разходи.

Почти 1 от 4 семейства на студент в Харвард не плаща нищо

Макар че училищата от Бръшляновата лига имат добра репутация като места с високи доходи, те също така са склонни да отпускат щедри пакети финансова помощ на семейства с доказани нужди.

Повече от половината – 55 % от студентите в Харвард получават институционални стипендии, а 24% не плащат нищо в резултат на помощите и стипендиите.

Харвард поддържа политика на 100-процентова помощ, основана на потребностите, което означава, че се ангажира да предостави цялата финансова помощ, от която семейството докаже, че се нуждае.

От семействата, които печелят по-малко от 85 000 долара годишно, не се очаква да допринасят с каквито и да било средства за издръжката на своя студент, казват от Харвард.

Не цялата финансова помощ обаче идва директно от училището. Около 19% от студентите получават федерални стипендии Pell Grants.

Студентите, които получават федерална финансова помощ, плащат средно по 19 500 долара годишно за Харвард, според данните на College Scorecard.

Труден достъп за кандидати с ниски доходи

Въпреки че Харвард се представя като сравнително достъпна възможност, данните за приема показват, че за студентите с ниски доходи може да бъде изключително трудно да влязат в него.

Харвардският университет твърди, че процесът на прием не зависи от потребностите, което значи, че способността на студента да плаща таксата за обучение не влияе на перспективите му за прием.

Въпреки това редица фактори затрудняват възпитаниците от семейства с ниски доходи да спечелят конкурентното предимство, необходимо, за да бъдат приети в елитни училища като Харвард.

Конкурентните колежи искат да видят кандидати, които демонстрират отлични академични постижения и извънкласно участие.

В миналото е доказано, че богатството и високите доходи на домакинствата помагат на студентите да постигнат и двете цели, докато онези с ниски доходи може да нямат време или финансова подкрепа, за да направят същото.

Дори когато кандидати с различен икономически произход имат сходни академични резултати, по-богатият може да се окаже с предимство.

Проучване от 2023 г., проведено от организацията Opportunity Insights на Харвард, установи, че студент от най-богатия 1% от домакинствата има два пъти по-голяма вероятност от този от средната класа с подобен резултат на изпита SAT да учи в училище от Бръшляновата лига или "Бръшлян плюс", което включва Станфордския университет, Масачузетския технологичен институт, Университета Дюк и Чикагския университет, допълва CNBC.