Знаете ли на колко години е сърцето ви? И изобщо има ли значение?

Все повече онлайн калкулатори, носими устройства и медицински тестове се опитват да определят възрастта на сърцето ви. Компаниите и организациите, които стоят зад тези инструменти, твърдят, че информация за здравето на сърцето ви може да ви подтикне да промените начина си на живот, за да предотвратите сърдечносъдови заболявания по пътя.

Това е продължение на новооткритата ни мания по "биологичната възраст" - концепцията, че тялото ви или части от него могат физически да остаряват по-бързо или по-бавно от действителната ви възраст. Принципът зад това е, че като знаете тези показатели, можете да поемете контрол, за да живеете по-дълго и по-здравословно, посочва The Wall Street Journal.

Що се отнася до сърцето, учените казват, че инструментите могат да бъдат полезна отправна точка за разговори с лекарите за промяна на навиците или за предписване на лекарства, преди да се появи сърдечно заболяване.

Но трябва да приемате резултатите с известна доза съмнение, според лекарите и изследователите. Изчисленията на възрастта обикновено са неточни и не обхващат всички възможни рискови фактори, като например семейната история, замърсяването на въздуха, усложненията по време на бременност или генетичните вариации.

"Това е опит да се определи количествено нещо конкретно за вас, което е вярно само в една посока", казва пред WSJ д-р Грегъри Кац, кардиолог в NYU Langone Heart.

Как работят инструментите

Съществуват няколко онлайн калкулатора, включително такива от организации като Националната здравна служба на Великобритания, Австралийската фондация за сърцето и Фрамингамското изследване на сърцето.

Те изискват от хората да въведат показатели като възраст, пол, индекс на телесна маса, кръвно налягане и нива на холестерол. След това те използват различни статистически модели, за да сравнят данните ви и да ви дадат оценка на възрастта на органа.

Базираният на слюнка тест за биологична възраст от Elysium Health дава обща оценка на възрастта и резултати за специфични органи, включително за сърцето. Друга компания, предлагаща тест за биологична възраст, Novos Labs, съобщава, че планира да добави компонент за сърдечна възраст към своя кръвен тест по-късно тази година.

Пръстенът Oura, преносим уред за проследяване на съня и активността, скоро ще предлага функция, която ще оценява сърдечно-съдовата възраст на потребителите. Той използва сензор за измерване на кръвния поток, за да прецени колко стегнати са артериите. Стегнатостта на артериите се увеличава с възрастта и е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания и смърт. Изчисленията ще се опресняват ежедневно въз основа на средни седмични стойности.

Хората, чиято сърдечна възраст е оценена на шест години или повече от хронологичната им, ще получават съобщения в приложението, които ги насърчават да се движат повече, или други предложения за стрес, сън или хранене, казва компанията.

Различните инструменти за определяне на сърдечната възраст вероятно ще дадат различни резултати на един и същ човек, посочва WSJ. Някои от тях предлагат на потребителите персонализирани препоръки за това как да намалят риска от сърдечни заболявания, като например да отслабнат, да намалят количеството на солта и да се движат повече.

Полезни ли са тези инструменти?

Традиционно повече лекари разчитат на калкулаторите на риска като показатели за шансовете от сърдечно заболяване при даден човек. Рисковите калкулатори дават оценка на риска за определен период от време, а не за възраст. Например на пациента може да се каже, че рискът от сърдечносъдово заболяване през следващите 10 години или през целия му живот е 35%.

Някои лекари смятат, че развиващата се концепция за сърдечна възраст може да бъде по-прост и приложим начин да се говори с пациентите за тяхното здраве. Например 50-годишен пациент, който получи оценка на сърдечната възраст от 56 години, може да я възприеме като предупредителен сигнал да се съсредоточи върху по-здравословни навици или като повод за обсъждане с лекар за прием на медикаменти.

"Когато откриете сърдечно заболяване в по-ранен стадий и го лекувате агресивно, вероятно ще има по-голяма вероятност за обръщане на нещата като плака", казва пред WSJ д-р Самюел Ким, директор на превантивната кардиология в Weill Cornell Medicine. Той добавя, че калкулаторите са най-полезни за хора на средна възраст или по-възрастни.

Други здравни експерти се опасяват, че прогнозите за сърдечната възраст могат да имат обратен ефект, като предизвикват тревога и карат пациентите да избягват лекаря, имайки страх, че ще получат още лоши новини.

Австралийски изследователи, които са направили преглед на проучванията за сърдечната възраст, установяват, че има ограничени доказателства за използването на сърдечните индикатори вместо процентния риск.

"Хронологичната ви възраст вероятно е по-надежден показател за рисковете за здравето, отколкото настоящите мерки за биологична възраст", казва пред WSJ Кариса Бонер, доцент в Университета в Сидни и съавтор на обзорното проучване.

Тестове за сърдечна възраст в процес на разработка

Изследователите също така проучват по-точни мерки за определяне на сърдечната възраст чрез медицински изображения, като ехокардиограми и ядрено-магнитен резонанс.

Южнокорейски учени са разработили модел с изкуствен интелект за прогнозиране на възрастта на сърцето въз основа на данни от ЕКГ, който според тях ще бъде достъпен в клиниките в страната през тази година. Проучване на метода при над 226 000 възрастни установява, че хората, чиято сърдечна възраст е оценена на шест или повече години по-голяма от хронологичната им възраст, са имали по-високи нива на смъртност и големи сърдечносъдови инциденти от тези със същата или по-ниска възраст.

Тези модели вероятно са далеч от това да се превърнат в стандартна част от превантивните грижи. Работната група за превантивни услуги в САЩ - медицински консултативен съвет, чиито препоръки се следват широко от лекари и застрахователи, препоръчва да не се правят скринингови изследвания на възрастни с нисък риск за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. (Работната група препоръчва скрининг за хипертония чрез проверка на кръвното налягане при всички възрастни).

Американската сърдечна асоциация и Американският колеж по кардиология препоръчват използването на калкулатори на риска за превенция на сърдечносъдови заболявания.