Ралито на Уолстрийт в края на последния ден от месеца повиши индекса Dow Jones Industrial Average с 575 пункта и помогна на трите основни борсови индекса на САЩ да завършат май нагоре въпреки скорошния спад в технологичните акции.

Пазарите на акции започнаха с повишение в петък след публикуването на предпочитания измерител на инфлацията от Федералния резерв. Индексът на цените на личните потребителски разходи до голяма степен съвпадна с очакванията на Уолстрийт, отбелязвайки ръст от 2,7% през април спрямо предходната година.

Базовият показател, който не отчита промените в цените на храните и горивата, се равнява на 2,8% - също в съответствие с очакванията.

Трейдърите се отдръпнаха, след като внимателно наблюдаваният индикатор за икономическата активност, Chicago Business Barometer, се оказа по-дълбоко в територията на свиване, регистрирайки най-ниското си ниво от четири години.

15 минути преди затварянето на пазарите обаче купувачите се активираха, извеждайки S&P 500 и Dow на зелено.

Широкият индекс S&P 500 добави 0,8% в петък, а ръстът му за месеца е 4,8%.

Dow Jones Industrial Average добави 1,5%, завършвайки май с ръст от 2,3%.

Технологичният Nasdaq Composite загуби по-малко от 0,1% в петък, което беше третият му пореден дневен спад, но води пред основните индекси за май, завършвайки месеца с 6,9%нагоре.

Доходността на референтните 10-годишни облигации на САЩ приключи на 4,512%, спад от 4,55% в четвъртък и доста под годишния връх от 4,706%, достигнат в края на април.

Най-големите печалби на S&P 500 в петък дойдоха от секторите на енергетиката, недвижимите имоти и комуналните услуги. Технологичните акции бяха единствената индустриална група, която завърши деня леко надолу.

Salesforce повиши Dow в петък, покачвайки се със 7,5%, за да си възвърне част от 20-те процента, които загуби в четвъртък, когато инвеститорите изхвърлиха акциите си от компанията заради обезкуражаващия ѝ отчет за печалбите.

В петък инвеститорите направиха същото с акциите на производителя на компютри Dell Technologies и производителя на чипове Marvell Technology в отговор на техните тримесечни резултати, оповестени късно в четвъртък. Dell падна с 18%, а Marvell с 10%.

В по-голяма част от деня акциите на т. нар. Великолепна седморка се търгуваха надолу, но до затварянето на пазарите само Tesla, Nvidia и Amazon.com бяха на червено. Amazon загуби 1,6% и беше най-лошо представилата се компания на Dow.

Добър ден имаха акциите на Gap, които се повишиха с 29%, след като търговецът на дрехи публикува силни резултати за всяка от своите марки и повиши прогнозите за печалбата си за текущата си фискална година.

Caesars Entertainment беше най-големият печеливш в S&P 500, покачвайки се с 12%, след като Bloomberg съобщи, че инвеститорът Карл Икан е натрупал голям дял в казино оператора.

Акциите на Trump Media & Technology Group паднаха с 5,3%, след като Доналд Тръмп беше признат за виновен в четвъртък по всички обвинения в т. нар. дело "пари срещу мълчание". Въпреки спада, акциите, от които бившият президент притежава близо 60%, са поскъпнали повече от три пъти тази година.

В Европа Stoxx 600 се повиши с 0,3%, за да завърши май с ръст от 2,6%. Очаква се Европейската централна банка да започне да намалява лихвите следващата седмица, но данните за по-силна от очакваното инфлация може да я принуди да забави темпото на по-нататъшни намаления.

Срещата на Федералния резерв за определяне на лихвените проценти е на 12 юни. Очаква се централните банкери на САЩ да заявят, че се нуждаят от повече положителни данни за инфлацията, преди да намалят разходите по заемите от сегашния им 23-годишен връх от 5,25 % до 5,5 %.

Пазарите очакват едно намаление с четвърт пункт през тази година, като вероятността първото да се случи през септември – последната среща на Фед преди изборите - е малко над 50%.

Данните, публикувани от Бюрото за икономически анализи на САЩ, показват също, че потребителите стягат портфейлите, като реалните разходи за потребление са намалели с 0,1%.

"Всичко подсказва, че потреблението се забавя и би трябвало да се забави - имаме високи лихвени проценти, пазар на труда, който излиза от строя, и цени, които вървят нагоре", казва пред Financial Times Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo.

Фед "вероятно ще бъде леко облекчен, но в никакъв случай не и доволен", отбелязва главният икономист на Point72 Дийн Маки.