Големият спад на акциите на Salesforce беше една от причините за понижаването на борсовите индекси в САЩ в четвъртък.

Въпреки печалбите в девет от 11 сектора, S&P 500 падна с 0,6%. Dow Jones Industrial Average изтри 0,9%, или около 330 пункта, а технологичният Nasdaq Composite загуби 1,1%.

Само Salesforce извади 352 пункта от Dow, който се понижава с 2,5% за седмицата. Акциите на доставчика на бизнес софтуер паднаха с 20%, след като компанията намали перспективите си за приходите от абонаменти и поддръжка, позовавайки се на охлаждане на търсенето от своите клиенти. Това се отрази и на други технологични акции – тези на Microsoft паднаха с 3,4%, Adobe загуби 6,6%.

Приходите на Salesforce за тримесечието, завършващо през април, са се повишили с рекордно ниските 10,7% на годишна база до 9,1 милиарда долара, а компанията прогнозира само 7% растеж за текущия период. И двата резултата са под прогнозите на Уолстрийт.

По-важното е, че бизнес трансакциите през тримесечието са се увеличили с анемичните 3% на годишна база, още едно рекордно ниско ниво и доста под очаквания от анализаторите растеж от 9%.

Настоящият сезон на печалбите до голяма степен беше труден за доставчиците на облачен софтуер. Workday отбеляза спад на акциите си с над 15% миналата седмица след доклада за априлското тримесечие, който включваше намаляване на прогнозата за цялата година за приходите от абонаменти.

Резултатите на компании като Salesforce и Workday показват обратна страна на скорошния скок на инвестициите в изкуствен интелект, отбелязва The Wall Street Journal. AI бумът повдигна борсовите индекси и задвижи огромни печалби в акциите на няколко компании, най-вече на производителя на чипове Nvidia. Това обаче също така означава, че на бизнеса му остават по-малко средства за други разходи, като корпоративен софтуер, казват анализатори, цитирани от WSJ.

Извън технологичния сектор търговецът на дребно Best Buy беше сред най-добре представилите се в S&P 500, напредвайки с 13%, след като отчете по-добри от очакваните печалби. Недвижимите имоти изпревариха всички сектори на широкия индекс, покачвайки се с 1,5%. Като цяло S&P 500 остава с ръст от 9,8% за годината.

Междувременно акциите се възползваха от спада на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, които се установиха на 4,553% от 4,623% във вторник, след като нови данни показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с по-бавни темпове през първото тримесечие, отколкото първоначално очакваше правителството.

Доходността на облигациите, която пада, когато цените им се покачат, е силно повлияна от очакванията на инвеститорите за краткосрочните лихвени проценти, определяни от Фед. Те от своя страна помагат да се определят основните разходи по заеми в цялата икономика, включително лихвите по 30-годишните ипотечни кредити.

На този фон представители на Фед коментират, че ще намалят лихвите, когато придобият повече увереност, че инфлацията върви категорично към целта от 2%.

Инвеститорите на Уолстрийт ще получат повече яснота относно темповете на нарастване на цените в петък, когато Министерството на търговията публикува последния си доклад за индекса на цените на личните потребителски разходи - предпочитаната мярка на централната банка на САЩ за инфлацията.

Очаква се основният индекс, който изключва променливите хранителни и енергийни категории, да се покачи с 2,7% през април спрямо година по-рано, което е по-малко от 2,8% увеличение през март.

Все още обаче има място за изненада, която би оказала влияние върху пазарите, смятат анализатори.

Същият доклад ще включва и данни за доходите и разходите на потребителите, оформяйки прогнозите за това колко бързо расте икономиката на САЩ през настоящото тримесечие.