Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън въведе широка забрана за предоставяне на убежище на мигранти, хванати да пресичат незаконно американско-мексиканската граница. Това е сериозен ход за прилагане на закона в навечерието на изборите през ноември, които ще определят контрола над Белия дом.

Съгласно мярката, която влезе в сила малко след полунощ, мигрантите, хванати да пресичат незаконно границата, могат да бъдат бързо депортирани или върнати обратно в Мексико. Ще има изключения за непридружени деца, хора, които са изправени пред сериозна медицинска заплаха или заплаха за сигурността, както и за жертви на трафик на хора, заявиха от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, цитирани от Reuters.

Демократът Байдън втвърди подхода си към сигурността на границите, тъй като имиграцията е водещ въпрос за американците в навечерието на изборите на 5 ноември, на които той ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп, превърнал твърдата си позиция по отношение на имиграцията в централен елемент на своята администрация и обещаващ широкомащабни репресии, ако бъде преизбран.

Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., обещавайки да промени някои от рестриктивните имиграционни политики на Тръмп, но се сблъска с рекордните нива на мигранти, заловени да преминават незаконно границата с Мексико - тенденция, която натовари американските гранични власти и градовете, приемащи новопристигналите.

По време на пресконференция в Белия дом, на която обясни промяната в позицията си, Байдън заяви, че достъпът до убежище ще остане на разположение на мигрантите, които са се регистрирали за среща с помощта на приложение, известно като CBP One, или са използвали други законни пътища, вместо да преминават нелегално.

„Това действие ще ни помогне да установим контрол върху нашата граница и да възстановим реда в процеса“, каза Байдън. „Тази забрана ще остане в сила, докато броят на хората, които се опитват да влязат нелегално, не бъде намален до ниво, с което нашата система може да се справи ефективно.“

Дори докато Байдън въвеждайки новите ограничения, той разкритикува най-спорните политики на Тръмп, включително разделянето на мигрантски семейства на границата и коментарите, че имигрантите, които са в САЩ незаконно, „тровят кръвта на нашата страна“.

„Никога няма да демонизирам имигрантите“, каза той.

Когато става въпрос за имиграционната политика, регистрираните гласоподаватели предпочитат Тръмп пред Байдън със 17 процентни пункта разлика, според проучване на Reuters/IPSOS, проведено в средата на май.

Оставащи въпроси

Новата забрана за предоставяне на убежище влиза в сила, след като среднодневният брой на арестите на границата нараснаха значително, коментират длъжностни лица пред информационната агенция. Според последните налични правителствени статистически данни през април арестите на границата на САЩ са били средно 4 300 на ден. Забраната ще бъде свалена, когато арестите спаднат под средно 1500 на ден в продължение на три седмици. Последният път, когато пресичанията са паднали до това ниво, е бил в първите месеци на пандемията от COVID-19 през юли 2020 г., но тогава глобалните пътувания бяха на исторически минимум.

Ключовите оперативни въпроси относно прилагането на мярката остават неясни, включително как администрацията бързо ще депортира мигранти от далечни и несътрудничещи държави и колко не-мексикански мигранти ще приеме Мексико в рамките на новия режим на правоприлагане.

Новите ограничения приличат на подобни рестрикции, прилагани от Тръмп, и използват правен статут, известен като 212(f), който послужи като основа за забраните на републиканеца, блокиращи хора от няколко предимно мюсюлмански нации и други държави.

Забраната на Байдън беше атакувана от критици и от двете страни на политическия спектър. Лий Гелърнт, адвокат от Американския съюз за граждански свободи е категоричен, че организацията му възнамерява да заведе дело заради новите ограничения. Групата и други организации за защита на имигрантите критикуваха Байдън, че е приел политики, подобни на тези на Тръмп, и е отстъпил от правните задължения на САЩ към търсещите убежище.

Преди обявяването на решението кампанията на Тръмп излезе с изявление, в което критикува Байдън за високите нива на незаконна имиграция, и заяви, че освобождаването на непридружените непълнолетни ще насърчи трафика на деца.

Републиканците също така заклеймиха действията на Байдън като политически мотивирани и недостатъчни.

Бездействие в Конгреса

От месеци Байдън безуспешно настоява за приемането на законопроект в Сената, изготвен от двупартийна група, който да засили сигурността на границите, но републиканците го отхвърлиха, след като Тръмп се обяви против.

В допълнение към последната мярка администрацията на Байдън предприе редица стъпки през изминалата година за затягане на процедурата за предоставяне на убежище, включително издаването на регламент през май 2023 г., който завишава стандартите за първоначална молба.

Броят на мигрантите, хванати да пресичат незаконно американско-мексиканската граница, намаля през последните месеци - тенденция, която американските служители отчасти обясняват с повишената строгост на мексиканските органи. Ограниченията по границата, въведени от Байдън, могат да окажат натиск върху новоизбрания президент на Мексико Шейнбаум, наследник на настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, да намали незаконното преминаване на границата.

Байдън благодари на Лопес Обрадор в телефонен разговор във вторник за продължаващото сътрудничество в областта на имиграцията, а Лопес Обрадор на ежедневната си пресконференция заяви, че двете страни „постигат добър напредък“ по този въпрос.

Енрике Лусеро, директор по въпросите на мигрантите в Тихуана, Мексико, предупреждава, че новите мерки могат да претоварят приютите за мигранти, тъй като повече хора ще останат в очакване или ще бъдат върнати. Според него отчаяните хора ще продължат да намират начини да преминават границата нелегално.

„Въпросът е къде ще отидат всички тези хора“, акцентира Лусеро. „Много от тях ще се окажат на улицата или ще станат жертва на трафиканти на хора.“