Дубайският мол, един от най-големите търговски центрове в света, планира разширение с инвестиция от 1,5 млрд. дирхама, равно на приблизително 408 млн. долара.

В разрастващия се търговски комплекс вече се помещават 1200 магазина и 200 заведения, аквариум с вместимост 10 млн. литра, ледена пързалка с олимпийски размери, закрит китайски квартал, парк за виртуална реалност, тематичен парк на SEGA и една от най-големите сладкарници в света.

Разположен на площ от 12 милиона квадратни метра, търговският център е свързан и с най-високия небостъргач в света - Бурж Халифа, допълва CNBC.

Тази седмица разработчикът на търговския център, Emaar Properties, обяви плана за разширяване на сградата, който включва 240 нови луксозни магазина и заведения.

„Новото разширение на Dubai Mall е чудесно допълнение към един от най-посещаваните обекти в света“, заяви Мохамед Алабар, основател на Emaar. Той заяви, че планът отразява стремежа на Дубай да затвърди позицията си „на водеща световна дестинация“.

След пандемията туристическият сектор в Дубай се подобри, тъй като градът проведе ранна кампания за ваксиниране и след това отвори врати за туризъм и бизнес, докато голяма част от останалия свят остана затворена.

ОАЕ въведоха визи за дистанционни работници и 10-годишни „златни“ визи и облекчиха законите за чуждестранна собственост за предприятията, като станаха домакини на големи международни събития като Expo 2020 и COP 28.

Населението на ОАЕ, както и приходите от туризъм и недвижими имоти, скочиха след началото на войната в Украйна през 2022 г., което предизвика приток на руснаци към топлите брегове, свободни от санкции.

До септември 2023 г. Дубай регистрира зашеметяващ 63% скок на издадените визи за пребиваване в сравнение със същия период година по-рано, според Gulf News.

През същата година Dubai Mall е приел рекордните 105 милиона посетители, според Emaar, което представлява 19% увеличение спрямо 2022 г.

Emaar Properties е базиран в Дубай мултинационален строителен предприемач в областта на недвижимите имоти, чиито двама най-големи акционери са дубайският владетел Мохамед бин Рашид Ал Мактум и Инвестиционната корпорация на Дубай, държавен инвестиционен фонд на ОАЕ.

Според уебсайта на компанията в края на 2022 г. нетната стойност на активите ѝ е 37,6 млрд. долара.

През февруари основателят на Emaar обяви плановете си за нов търговски център в района Creek Harbor в Дубай, който ще позволява на посетителите да се движат през него с електрически автомобили, съобщи Khaleej Times, допълва CNBC.