Модна къща Dior, част от конгломерата за луксозни стоки LVMH, е обект на разследване, свързано с практики за експлоатация на работници.

Твърди се, че подразделението на френската компания за луксозни стоки, произвеждащо чанти и аксесоари, е възлагало поръчки на китайски компании, които малтретират работниците си, съобщава Fortune.

Съд в Милано, под чието наблюдение тече разследването, заяви, че случаите при големи модни компании в Италия, които нарушават трудовите права на работниците, не са единична практика и се правят с цел увеличаване на печалбите.

В понеделник съдът постави под собствено наблюдение звеното, наречено Manufactures Dior SRL и изцяло притежавано от Christian Dior Italia SRL, съобщи Reuters.

„Не става въпрос за нещо спорадично, което се отнася до единични производствени партиди, а за консолидиран метод на производство“, се казва в документа, прегледан от агецията.

Какво се знае дотук

Разследването обхваща четирима доставчици, които са базирани близо до Милано и са наели 32 души, от които двама нелегални имигранти, а други седем без необходими документи.

По-рано през годината полицията е проверила фабриките на доставчиците и е установила, че работниците са били подложени на „хигиенни и здравни условия, които са под минимума, изискван от етичния подход“.

Сред най-ужасяващите практики се посочва, че хората са били принудени да спят на работното си място, за да бъде сигурно, че са „на разположение 24 часа в денонощието“.

Освен това са били премахнати предпазните устройства на машините, за да могат операциите да бъдат по-бързи, като по този начин производствените разходи са били сведени до едва 53 евро за чанта, която иначе се продава за 2600 евро.

В случая с Dior, компанията е сключила договор за подизпълнение с фирми в производството на кожени изделия, за които е установено, че са базирани в Италия, но са китайска собственост.

Проучването не е добър знак за луксозната марка, която е под управлението на Делфин Арно, дъщерята на главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно и най-богат човек във Франция и света. Що се отнася до правните действия, решението на миланския съд не означава наказателна проверка директно за Dior, а по-скоро за доставчиците, свързани с подобни практики.

Представители на LVMH не отговориха на запитването на Fortune за коментар.

Честа практика ли е в луксозната индустрия

От години луксозните компании, а дори и търговците на дребно, които не са от висок клас, са свързани с твърдения за принудителен труд в страни като Китай и Индия.

Те се обръщат към развиващите се страни, за да намалят производствените си разходи, но често това е свързано с експлоатация на работниците.

През последните години контролът върху веригата за доставки на облекло и нейните практики се увеличи.

Италия е в центъра на тези проверки, тъй като там се намират хиляди малки производители, на които се дължат 50-55% от световното производство на луксозни облекла и кожени изделия, съобщава консултантската компания Bain пред Reuters.

Подобно на Dior, италианският моден гигант на дизайнера Джорджо Армани беше разследван по-рано тази година, след като съдът в Милано постанови, че компанията не е плащала достатъчно на хората, работили приблизително по 10 часа на ден до седем дни в седмицата. В резултат, компанията беше поставена под съдебна администрация.

През 2021 г. Uniqlo и собственикът на Zara - Inditex, бяха подложени на френска проверка за принудителен труд, свързан с уйгурската общност в Китай.

Твърди се, че шведската H&M също е участвала в подобни дейности в Мианмар, което я прави обект на разследване и в крайна сметка я принуди да прекрати дейността си там.