Идва ли краят на класиката портокалов сок за закуска
Кризата накара производители на портокалов сок и блендери да проучат дали могат да го разреждат с алтернативи като мандарини, ябълки и круши
Индустрията за производство на портокалов сок е в криза.
Цените на основния продукт за закуска се покачиха до нови исторически върхове, разтърсени от перфектната буря от екстремни климатични условия, ограничения в доставките и цитрусово заболяване, известно като "позеленяване".
Ралито на цените се ускори рязко в края на миналия месец, след като изследователският център Fundecitrus предупреди, че Бразилия, най-големият производител и износител на портокалов сок в света, вероятно ще регистрира една от най-лошите реколти от над 30 години.
Кризата дори накара производители на портокалов сок и блендери да проучат дали за разреждане на напитката могат да се използват алтернативни плодове, като мандарини, ябълки и круши.
"Без краткосрочно решение и с риск от влошаване на болестните състояния, ситуацията остава критична", заяви за CNBC Кийс Кулс, президент на Международната асоциация за производство на плодови и зеленчукови сокове (IFU).
Фючърсите на замразения концентриран портокалов сок, търгувани на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк, затвориха в понеделник на цена от 4,29 долара за паунд - почти два пъти по-висока от регистрираната преди година.
Бенчмаркът намали печалбите през последните седмици, като спадна от най-високата стойност от близо 5 долара за паунд на 28 май.
Анализаторите от изследователската група Mintec твърдят, че Бразилия, която играе изключително важна роля в производството на портокалов сок, обикновено произвежда около 300 милиона контейнера с портокали (всеки с тегло около 40,8 кг) на цикъл. Но комбинацията от екстремни климатични условия, като наводнения и суша, и позеленяването, е намалила драстично реколтата.
В доклад, публикуван на 10 май, Fundecitrus прогнозира, че през 2024-2025 г. в Бразилия ще бъдат произведени 232,4 млн. контейнера с портокали. Това е спад от 24 % в сравнение с предходния цикъл.
"Възстановяването на нормалните нива на запасите в Бразилия ще изисква няколко последователни добри реколти. При положение че 40% от насажденията са засегнати от болестта и рискът този брой да се увеличи, в съчетание с променливите климатични условия, вероятността за постигане на такива реколти е малка", допълват от IFU.
"В резултат се очаква високите цени да се запазят. Въпреки че се наблюдава лек спад в търсенето, той е недостатъчен, за да възстанови равновесието на пазара."
Позеленяването, което води до горчиви и закърнели плодове, е още един фактор към неблагоприятните климатични условия като дългосрочен проблем за земеделските стопани в районите за отглеждане на портокали по целия свят. То сериозно е попречило и за производството на портокали в "слънчевия щат" Флорида, по данни на IFU.
Андрес Падиля, специалист по изследвания в областта на хранително-вкусовата промишленост и агробизнеса в Rabobank, заяви, че високата заболеваемост вероятно ще ограничи производителността през следващите месеци.
"Позеленяването на цитрусовите плодове остава заплаха във всички производствени райони, а нестабилността на времето също ще ограничи растежа на предстоящата реколта 2024/2025 г.", обяснява специалистът.
През последните месеци производителите на цитрусови плодове са засилили действията си срещу позеленяването в Бразилия, където то е разпространено в по-малките насаждения. При тях производителите разполагат с ограничени ресурси за отстраняване на заразените дървета в степен, необходима за контрол върху болестта.
"Друг ефект от нея е, че земеделските стопани ще бъдат стимулирани да прибират реколтата рано, като по този начин ще се намали потенциалът за по-висока степен на опадане на плодовете, което може да има отрицателен ефект върху качеството и потенциално да намали добива на сок", допълва експертът.