Основните правила на т.нар. романтични измами включват изграждане на връзка и доверие с жертвата, така че тя доброволно да предостави достъп до сметките си или да преведе пари на престъпника.

Потенциални мишени на киберизмамниците обикновено са богати потребители със солидни банкови сметки, но лесни за управление емоции.

Това обяснява пред CNBC Трейси Китън, директор "Измами и сигурност" в Javelin Strategy & Research, компания за финансови проучвания.

По данни на Федералната търговска комисия на САЩ през 2023 г. потребителите са загубили 1,14 млрд. долара от романтични измами. Средната стойност на човек възлиза на 2000 долара, което е най-високата отчетена загуба за всяка форма на измама, допълва регулаторът.

"Романтичните измами са едни от най-коварните, тъй като се възползват от емоциите", казва Китън. "Тези неща се случват в реалния живот, не са сериали, които гледаме по Netflix."

"Трябва да осъзнаем, че хората, които стоят зад този тип измами са навсякъде. Те могат да преподават в майсторски клас по човешко поведение", обяснява Тереза Пейтън, бивш главен информационен директор на Белия дом, която сега е главен изпълнителен директор на компанията киберсигурност Fortalice Solutions. "Те познават различните емоционални пускови точки, които всички ние имаме, и точно тогава нанасят удар", добавя Пейтън.

Доверяват се на човека, който ги манипулира

Романтичните измамници подмамват жертвите като ги карат да си мислят, че са някой, който не са. С течение на времето престъпникът развива връзка с жертвата, обяснява Китън. След като доверието бъде установено, жертвата може да бъде по-лесно убедена да изпраща пари, да предоставя достъп до банковите си сметки, а в някои случаи дори да изпира средства за тях.

Според Javelin около 22% от анкетираните финансови консултанти са имали клиенти, станали жертва на романтична измама. В проучването са участвали 1500 финансови съветници през юли 2023 г.

Често киберпрестъпниците се свързват и развиват отношения чрез платформите на социалните медии. Това е много лесен начин за тях да заблудят жертвите си, защото няма личен контакт с тях.

Около 40% от загубилите пари от романтична измама през 2022 г., са заявили, че контактът е започнал в социалните медии. Почти три четвърти, или 73%, от потребителите, са били мъже, според данните на Javelin. За целите на този доклад компанията е анкетирала 5000 респонденти през ноември 2022 г.

"В този момент всички ние сме изложени на риск", казва Пейтън от Fortalice Solutions. "Дори и да нямате голям отпечатък в социалните медии, вашите данни са там."

"Червен флаг" за романтични измами

Има начини да откриете дали романтичен измамник се е насочил към вас. "Най-големият червен флаг", казва Пейтън, са исканията за пари. Ето още 5 предупредителни знака:

1. Нежелани съобщения: Измамниците могат да използват ботове, които достигат до стотици хора едновременно чрез номера на мобилни телефони, имейл адреси и акаунти в социалните мрежи. Някои от съобщенията са простички като "Здравей". "Достатъчно е само един човек да се хване на въдицата", казва експертът.

2. Твърде хубаво, за да е истина: Ако човекът изведнъж се заинтересува много от същите неща като вас и иска да проведе разговора в друга платформа за директни съобщения, това може да е още един червен флаг.

3. Отказ за лична среща: Измамникът ще си измисли извинения, за да не иска да се срещнете в реалния живот. И все пак понякога може да се появи алтернативата: Измамникът може да поиска пари за пътни разходи, за да дойде и да се срещне с вас.

4. Опити за изолация: Ако измамникът ви разубеждава да говорите със семейството или приятелите за новия си романтичен контакт.

5. Оказване на натиск: Ако ви убеждава да продължите връзката си, иска пари или финансова информация.

Как да действате

При тези дългосрочни измами е трудно за жертвата да разбере, че е измамена, защото тя се доверява на човека, който я манипулира. Ето пет съвета как можете да проверите новия контакт.

1. Обратно търсене на изображението: Използвайте инструментите за обратно търсене на изображения онлайн, за да проверите снимките, които използва потенциалният измамник.

2. Настройки за поверителност: Обърнете внимание на информацията, която споделяте в социалните медии.

3. Не бързайте: Не забравяйте да зададете въпроси за миналото му. Следете какво ви казва и търсете несъответствия.

4. Без финансови транзакции: Не изпращайте финансова информация или средства на лицето при първото му запитване. Разговаряйте за ситуацията със семейството, приятелите, доверените съветници и банкерите.

5. Срещи на обществено място: Помолете да се срещнете лично на обществено място или в близост до полицейски участък. Ако се държи съмнително, вече имате отговор.

При съмнения или ако вече сте убедени, че става въпрос за измамник, докладвайте подозрителните профили или съобщения на онлайн платформата, която използвате.